latinica  ћирилица
22/09/2020 |  08:11 ⇒ 18:21 | Аутор: Агенције

Дачић: Ако су за независно КиМ, како ће спријечити независност Српске

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да "представници Бошњака и Хрвата у БиХ раде директно против својих интереса гласањем за независност самопроглашеног Косова јер тиме нестају аргументи против независности Републике Српске
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

- Они раде директно против себе, тиме што хоће да признају Косово, они губе било какав аргумент којим би неко могао да оспори право Републике Српске на независност - рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је Косово било покрајина у Србији и да је Бадинтерова међународна комисија "јасно рекла да ће се Југославија распасти по републичким границама и није спомињала покрајине".

- Ако ви сада издвајате једну покрајину, на основу чега ћете забранити да један ентитет БиХ прогласи своју независност - упитао је Дачић.

Он је рекао да је претходно руководство Србије, на челу с Војиславом Коштуницом и Борисом Тадићем, "направило грешку" јер проглашење независности  самопроглашеног Косова није повезало с независношћу Републике Српске.

- Ми смо тада поразбијали киоске и запалили амбасаде, једино што смо заправо рекли (западним земљама) јесте да могу да раде шта год хоће. Једино што би могло да забрине међународну заједницу могло је да буде повезивање тог питања (независности такозавног Косова) са Републиком Српском - навео је Дачић за ТВ Пинк.

Чланови Предсједништва БиХ из реда бошњачког и хрватског народа, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, гласали су у четвртак за признање независност Косова, док је српски члан Предсједништва Милорад Додик био против.

Дачић је рекао да је гласање о независности Косова услиједило пошто је министар спољних послова Косова Мелиза Харадинај 8. септембра послала министру спољних послова БиХ писмо у којем је позвала ту земљу да призна независност Косова.

- Она (Харадинај) каже у писму да споразум у Вашингтону омогућава међусобно признање Израела и Косова и срдачно моли владу БиХ да размотри признање самопроглашеног Косова - навео је Дачић.

Додао је да Приштина на тај начин злоупотребљава договор из Вашингтона.

- Они су вјероватно оваква писма послали и многим другим земљама. Овај позив БиХ је свакако злоупотреба договора из Вашингтона. Србија треба да престане да лобира против независности самопроглашеног Косова, а они ће овако да позивају друге земље и да представљају да је дио споразума да друге земље признају такозвано Косово - рекао је Дачић.

Додао је да не вјерује да је питање признања независности самопроглашеног Косова стављено на дневни ред Предсједништва БиХ на основу тог позива, већ је оцијенио да је то "дио једне друге политике".

Дачић је рекао да Европа запоставља чињеницу да Странка демократске акције Бакира Изетбеговића "деценијама уназад спроводи политику засновану на Исламској декларацији Алије Изетбеговића".

- Та политика у једној реченици гласи: Не може се остварити исламска држава, а они су за исламску државу од Марока до Индонезије, док муслимани нису у већини. И ту нема коегзистенције са другим облицима друштвеног живота - казао је Дачић.

За Комшића, члана Предсједништва БиХ, Дачић је рекао да је "фигура изабрана гласовима муслимана, Хрват по жељи муслимана".