latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:03 | Аутор: СРНА

Врањеш: Ускоро званични разговори о проблему Трговске горе

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је да су БиХ и Хрватска на корак до званичних разговора о проблему одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори, а његов састанак са хрватским ресорним министром Томиславом Ћорићем је први потез који треба да покрене све остале како би биле утврђене званичне позиције, ставови и излази.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

- Очекујем ускоро датум одржавања састанка и да тада први пут чујемо званичне ставове Хрватске о Трговској гори, јер је то питање највише заступљено у медијима, али су до сада изостали званични састанци. Наш циљ је да сједнемо за сто и чујемо званичне ставове, да се у неким дијеловима приближимо, да видимо да ли је могућ компромис - рекао је Врањеш.

Он је додао да ће први састанак бити на нивоу министар-амбасадор, а намјера је да буде успостављен билатерални састанак, односно састанак на који ће доћи два министра са савјетницима и ти разговори ће бити потпунији.

- Морамо отворити разговоре и добити коначне ставове о томе. Након овога би требало да буду утврђени идући кораци. Да ли је то тужба, да ли би хрватска страна била спремна на неке уступке, то не знам, али је сигурно да је свака комуникација добра - навео је Врањеш.

На питање да ли је изгубљено драгоцјено вријеме, Врањеш је рекао да је то сада тешко процијенити.

- То ћемо видјети у идућем периоду, али знам да је посјета Загребу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на неки начин релаксирала комуникацију БиХ и Хрватске и оставила наду да ће разговори и даље тако тећи. Сигурно је и да, од када сам у октобру прошле године дошао на ову позицију у Загреб, очекујем овај састанак. А, назнаке су се појавиле тек након Додикове посјете и након што је отворио ову тему у Загребу. Чекамо сви сада тај састанак и нови почетак - истакао је Врањеш за Глас Српске.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, те власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац", у општини Двор, на самој граници са БиХ.