latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:11 | Аутор: СРНА

Фила: Да није политике, цркве би се већ договориле

Савјетник Његове светости патријарха српског Иринеја београдски адвокат Тома Фила изјавио је да је увјерен да би спор Српске православне цркве са неканонском Македонском православном црквом био ријешен да је прихваћен Нишки споразум из 2002. године о превазилажењу црквеног раскола и да се политика искључила из расправе о овом питању.
Тома Фила - Фото: Novosti.rs
Тома ФилаФото: Novosti.rs

Коментаришући захтјев званичног Скопља да васељенски патријарх призна аутокефалност МПЦ, Фила је истакао да је погрешно што се преговори о признању ове неканонске цркве воде мимо СПЦ.

Фила, којег је патријарх Павле опуномоћио да разговара са македонском страном, напоменуо је да је Нишки споразум предвиђао да се извјесно вријеме на литургијама помиње и српски патријарх.

Према његовим ријечима, тај споразум је предвиђао и да се сва црквена властела у МПЦ бира аутономно, без сагласности СПЦ.

Фила је рекао за "Политику" да тим договором МПЦ није била ни у каквим финансијским обавезама.

Он је подсјетио да се тадашњи македонски премијер Никола Груевски није сагласило са Нишким споразумом, те оцијенио да би двије цркве данас већ нашле заједнички језик да се политика искључила из расправе.

Према његовим ријечима, и када би СПЦ признала МПЦ, отворено је питање да ли би то искрено урадиле Бугарска и Грчка.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски затражио је јуче од патријарха васељенског Вартоломеја да призна аутокефалност МПЦ, чиме заобилази СПЦ.

Нишки споразум је споразум о конституисању аутономне Охридске архиепископије и превазилажењу раскола између канонске СПЦ и неканонске МПЦ.

Дугогодишњи дијалог представника цркава резултирао је договором за превазилажење раскола у Нишу 17. маја 2002. године.

Постигнути договор је подразумијевао да се призна најшира црквена аутономија епархијама у Македонији /сада Сјеверној Македонији/, а да заузврат Охридска архиепископија задржи симбол и избор поглавара православне цркве у Македонији који потврђује патријарх српски.

Према споразуму, епархије у Македонији би могле у службеном општењу да користе досадашњи назив.

Приједлог договора је прихватило пет од седам македонских епископа, али је одмах крајем маја кренула кампања чланова МПЦ који су тврдили да је у Нишу потписан само радни документ, који нема обавезујући карактер.