latinica  ћирилица
22/09/2020 |  11:06 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Велики значај 90 година рада Музеја и Народног позоришта Српске за развој културе

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је 90 година рада Музеја и Народног позоришта Српске датум који треба обиљежавати упркос ванредној ситуацији изазваној вирусом корона, јер има велики значај за развој културе, те изразила задовољство што је донесена одлука да дође до прилагођавања броја публике у установама културе у складу са њиховим капацитетима.
Народно позориште Републике Српске -
Народно позориште Републике Српске

Тривићева је појаснила да је на јучерашњој сједници Кризног штаба за ванредне ситуације донесена одлука да установе културе могу да примају публику према мјерама које пропише Институт за јавно здравство, а које се односе на капацитет установа.

- Ресорно министарство учиниће све да допринесе развоју установа културе на најбољи могући начин, а у припреми је нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, који би требало до краја године да се нађе у скупштинској процедури - рекла је Тривићева.

Она је руководствима и запосленима Музеја и Народног позоришта Српске честитала значајан јубилеј који обиљежавају ове године, те додала да ове установе својим радом саме говоре о себи и својим резултатима.

Директор Народног позориште Републике Српске Маја Додиг рекла је да умјетност са собом носи жар који не може да згасне, јер умјетници стварају и у немогућим условима, те да је национални театар поглед у будућност.

- Имамо 95 запослених, који су разних професија, од глумаца, редитеља, костимографа, кројача, гардеробера, столара, бравара, електричара и сви они чине наше мало богатство које нам даје право да кажемо да је национални театар веома важан за нашу Републику - рекла је Додигова.

Она је изразила задовољство што је дошло до прилагођавања броја публике у установама културе, те навела да ће то омогућити да се дуго очекивана премијера представе "Дервиш и смрт" одржи у октобру.

Поводом овог значајног јубилеја, сутра ће у 20.00 часова у Народном позоришту Републике Српске бити одржана и свечана академија.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић рекао је да ова институција има седам организационих јединица, у оквиру којих има и пет одсјека.

- То указује да је наш Музеј институција комплексног типа, која у свом саставу има одсјек за историју, археологију, историју, те друге одсјеке, у којима раде образован и стручан кадар - рекао је Савић.

Поводом обиљежавања 90 година рада Музеј Републике Српске ће у четвртак, 24. септембра, у 19.00 часова организовати изложбу “Мач у камену“, чији су аутори историчар Јанко Врачар и археолог Иване Панџић.