latinica  ћирилица
22/09/2020 |  12:36 ⇒ 16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Гренел: Реализација споразума значи масовно отварање радних мјеста (ФОТО)

У Амбасади САД у Београду су званично почели састанци представника привредних комора Београда и Приштине са специјалним саветником предсједника САД Ричардом Гренелом и делегацијом америчке Развојне финансијске корпорације, ДФЦ.
Гренел и делегација ДФЦ - Фото: ТАНЈУГ
Гренел и делегација ДФЦФото: ТАНЈУГ

Гренел је поручио да реализација споразума значи масовно отварање радних мјеста.

- Oво нису папири, већ нови послови, радна мјеста, развој приватног сектора - поручио је Гренел.

Болер: Београд и Приштина се одлучили за народ

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације Адам Болер честитао је, послије састанка у Амбасади САД са представницима Приврене коморе Београда и Приштине, на храбрости што су се Београд и Приштина "одлучили за народ, а не за политику".

Болер је указао да је у Србију допутовао са још пет других америчких агенција.

- У нашој делегацији овдје је комплетна економска моћ америчке Владе - истакао је шеф ДФЦ.

Он је рекао да економска нормализација значи инвестиције и отварање радних мјеста, могућност да се размишља каква би будућност могла бити, умјесто да будемо блокирани у прошлости.

Састанак у Београду (фото: Танјуг / Драган Кујунџић)

Болер је истакао да ово није ситуација да једна земља добија, а друга губи, већ је у питању да сви имају користи и да ово доноси новац људима.

Он је подсјетио да су САД једна до најснажнијих земаља у свијету прије свега због снаге свог приватног сектора.

- Овај регион ће расти и стварати невјероватне могућности, а покретач тога биће приватни сектор - нагласио је Болер.

Чадеж: Гренел промијенио приступ рјешавању сложених тема

Предсједник Приведне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је специјални савјетник предсједника САД Ричард Гренел на успјешан начин промијенио приступ рјешавању сложених и тешких тема и одблокирао процес сарадње.

- Захваљујући томе данас и причамо о бизнису и заједничким интересима, а не о оном што нас дијели - рекао је Чадеж послије састанка представника привредних комора Београда и Приштине са Гренелом и делегацијом америчке Развојне финансијске корпорације, ДФЦ, и захвалио Гренелу на томе.

- То је исувише широк процес који је био годинама блокиран, а овакав приступ је учинио могућим да се сједне у Вашингтону и потпише споразум - рекао је Чадеж.

Истакао је да ће историја показати да ћемо се тога сјећати као прекретнице и доношења стабилности у овај реигон.

Чадеж је, такође, захвалио челнику ДФЦ Адаму Болеру што је тако брзо дошао у Београд.

- Када смо се срели прије двије недјеље у Вашингтону, када сам га питао колико брзо могу да дођу, рекао је "за два месеца" - рекао је он.

Чадеж истиче да су имали јако плодне разговоре у претходних шест мјесеци да постоје бројне могућостима и у Србји и тзв. Косову.

Захвалио је и предсједнику приштинске привредне коморе Берату Рукићију што сарађују добро већ пет година и да су направили заједнички тим за подршку пројектима, који даје екепсертизу владама.

Поред Гренела, састанку су присуствовали извршни директор ДФЦ Адам Болер, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, предсједници привредних комора Београда и Приштине, Марко Чадеж и Берат Рукићи, као и предсједник Америчке привредне коморе Зоран Петровић.

Главни повод за посјету америчких партнера и званичника Београду је отварање регионалне канцеларије ДФЦ у Београду, преко које ће пројекти бити реализовани.

Америчка делегација састаће се касније данас и са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић у Палати Србија, гдје ће представници двију делегација потписати Заједничку изјаву.

Састанци о реализацији пројеката које ће финансирати ДФЦ биће настављени сутра са Министарством финансија и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.