latinica  ћирилица
22/09/2020 |  13:04 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Кошарац: Ускоро извоз рибе у Русију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да се ускоро очекује извоз рибе из БиХ у Руску Федерацију, с обзиром да су створени сви предуслови за то.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Канцеларија за ветеринарство БиХ, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа, усагласила је сертификат са Руском Федерацијом и ускоро се очекује извоз рибе на ово значајно тржиште, саопштено је из овог министарства.

- Према постојећој пракси, требало би да услиједи процес сертификовања домаћих компанија за извоз, у оквиру којег се очекује долазак надлежних руских инспектора у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је навео да је тренутно за извоз рибе у Руску Федерацију номиновано предузеће "Рибњак Јањ" д.о.о Тропик рибарство из Бањалуке, те изразио наду да ће бити повећан број коопераната из Републике Српске и ФБиХ.

- У потпуности смо опредијељени да сарађујемо са Руском Федерацијом, јер је тамошње тржиште велико и значајно за побољшање пословања домаћих компанија. Увјерен сам да компаније из Републике Српске и ФБиХ препознају овај капацитет и да ће се ускоро њихови производи наћи на руском тржишту - истакао је Кошарац.

Он је најавио да ће о овом процесу разговарати са амбасадором Руске Федерације у БиХ, те да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара наставити континуирано да ради на отварању нових тржишта за пласман домаћих производа с циљем заштите домаће производње.