latinica  ћирилица
22/09/2020 |  13:53 | Аутор: СРНА

Голић: Зонинг план потребан за изградњу Аеродрома Требиње

Доношење Приједлога одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње" по хитном поступку, потребно је да би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију овако сложеног пројекта изградње аеродрома, односно како би се што прије израдио и усвојио плански документ и спријечило помјерања постављених рокова за реализацију, рекла је министарка Сребренка Голић у Народној скупштини.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је, образлажући ову одлуку пред посланицима, рекла да се зонинг план доноси за плански период од десет година и њиме се обухвата подручје на територији града Требиње површине око 1.234 хектара, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

- Ова одлука ће чинити основ за спровођење потребних процедура у вези са изградњом аеродрома, прије свега за експропријацију, односно прибављање потребног земљишта за изградњу. Неусвајањем одлуке не би био створен основ за рјешавање имовинско-правних односа, онемогућило би се издавање грађевинске дозволе, што би за посљедицу имало наношење штете Српској и немогућност реализације стратешког пројекта, те је у вези с тим оправдана хитност у поступку доношења ове одлуке - каже Голићева и додаје да ће Србија финансирати Зонинг план.

Она је напоменула да први корак у реализацији пројекта изградње аеродрома Требиње представља доношење одговарајућег спроведбеног документа просторног уређења за локацију аеродрома удаљену 14 километара од центра насеља.

Голићева је подсјетила да се привредно друштво "Аеродром Требиње" обратило Министарству са иницијативом за покретање поступка израде зонинг плана, те да је највишим стратешким документом просторног уређења Републике Српске, односно измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године, предвиђена изградња аеродрома на подручју града Требиње, чиме је утврђено постојање општег интереса за реализацију овог пројекта.

- Аеродром Требиње је планом одређен као општи, стратешки интерес Српске и његова изградња представља један од постављених, оперативних циљева ваздушног транспорта - констатовала је Голићева

Она је додала да је изградња Аеродрома у Требињу од интереса не само за грађане Требиња, већ и за цијелу Српску.

Повезивање овог дијела Српске, авио-саобраћајем са аеродромима у Србији, као и европским дестинацијама, имаће позитиван еФекат на цјелокупни привредни, културни, економски и туристички развој, те повезаност овог дијела Српске са свим значајним центрима у окружењу, а чиме се скраћује вријеме путовања и омогућава ефикасније и економичније пословање привредних субјеката Требиња и Херцеговине.