latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:06 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

"Дан без аутомобила" у Бањалуци (ФОТО)

Вожња бицикла, пјешачење, кориштење јавног превоза и што мање аутомобила - све су то поруке "Дана без аутомобила", који се обиљежава данас као завршна манифестација Европске седмице мобилности.
Бањалука (фото: facebook.com / gubanjaluka) -
Бањалука (фото: facebook.com / gubanjaluka)

У централној градској улици, на дионици од Народног позоришта Републике Српске до зграде "Екватора", саобраћај је био обустављен један час за сва возила, осим за аутобусе.

- На овај начин симболично смо указали на неопходност мањег кориштења аутомобила, а већег кориштења јавног превоза, као и на већа немоторизована кретања – поручили су из Одјељења за саобраћај и путеве.

У оквиру Европске седмице мобилности, десет становника Бањалуке добило је бесплатну годишњу картицу за "Бл бајк", у акцији која је проведена путем фејсбук странице Града.

Сви они који желе да користе јавне бицикле, могу их изнајмити на пет локација на подручју града: улица краља Петра И Карађорђевића (преко пута зграде Градске управе), код воденог парка Аквана, у улици Мајке Југовића код Студентског центра "Никола Тесла", у парку “Младен Стојановић" и у Обилићеву на раскрсници Цара Лазара и Источног транзита.

Тренутно има 1.503 регистрована корисника, а посматрајући период од почетка пандемије корона вируса па до данас забиљежено је повећање корисника за 15 одсто.