latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:08 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о суфинансирању боравка дјеце у предшколским установама

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Фонд за дјечију заштиту Српске потписали су данас у Бањалуци споразум о сарадњи у вези са суфинансирањем боравка дјеце без родитељског старања и са сметњама у развоју у предшколским установама.
Тривић и Јовић - Фото: СРНА
Тривић и ЈовићФото: СРНА

Споразум су потписали ресорни министар Наталија Тривић и директор Фонда Недељко Јовић.

Тривићева је истакла значај овог споразума којим ће родитељи и старатељи ове дјеце бити ослобођени удјела у плаћању боравка у јавној или приватној предшколској установи, те омогућити једнаке услове за несметан раст и развој, као и социјализацију која је у предшколском периоду веома важна.

- Министарство ће добијати податке на мјесечном нивоу колико је дјеце корисника дефинисаних овим споразумом, те достављати информације Фонду који ће даље радити дистрибуцију према локалним заједницама и предшколским установама - рекла је Тривићева новинарима након потписивања споразума.

Према њеним ријечима, тренутно нема егзактних података колико има корисника ових права, али, према доступним подацима, има више од 1.000 дјеце са потешкоћама у развоју која су школског узраста.

- Тачне податке ћемо имати до краја мјесеца, када нам их доставе предшколске установе, те ћемо сваки мјесец ажурирати податке о броју корисника ових права - рекла је Тривићева.

Јовић је рекао да су данас потписаним споразумом дефинисани технички детаљи о исплати накнада за боравак у предшколским установама дјеце са сметњама у развоју и дјеце без родитељског старања.

- Споразумом смо дефинисали како то можемо брже, најефикасније и најбоље урадити, те да то буде у интересу наших корисника и очекујем да у што краћем периоду ово право заживи - навео је Јовић.