latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:19 | Аутор: vijesti.me

Србија отвара конзулат у Беранама

Конзулат Републике Србије биће отворен у Беранама, потврдио је данас амбасадор те земље у Црној Гори, Владимир Божовић.
Божовић у радној посјети Беранама (фото: Tufik Softić) -
Божовић у радној посјети Беранама (фото: Tufik Softić)

Током радне посјете Беранама амбасадор Божовић састао се са челницима Општине Беране, а једна од најважнијих тема било је управо отварање конзулата.

- Ја сам то питање покренуо у Министартву спољних послова Србије, које интензивно ради на ономе што је потребно за отварање још једног Генералног конзулата у Црној Гори. Мислимо да град Беране по броју становника, свим потребама и ономе како се овдје гледа на Србију, то заслужује - рекао је Божовић током своје прве радне посјете Беранама.

Беране, према његовим ријечима, представља најбоље везивно ткиво између Црне Горе и Србије.

- Када Србија постиже добре резултате у Беранама се то слави и томе се радује. Имали смо прилике да разговарамо и о проблемима интерно расељених лица са Косова и Метохије, што је потврда да и кад је Србији тешко и мука, Беране су отвориле врата града - додао је он и казао да ће у наставку посјете обићи неколико расељених лица.

Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић изјавио је да је током данашњег састанка било ријечи и о унапријеђењу економске и културне сарадње.

- Разговарали смо о много значајних тема, прије свега о сарадњи Црне Горе и Србије, али свакако и Берана у оквиру те сарадње. Разговарали смо о економској сарадњи, али и конкретним инфраструктуним пројектима, који су значајни за развој Берана и Црне Горе - казао је Шћекић.

Како су званичници најавили, Република Србија финансираће реконструкцију великог градског парка код Лима, чије је идејно рјешење већ у припреми.