latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:49 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватски извјештај још један доказ проусташке државе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је годишњи извјештај хрватске Безбједносно-обавјештајне агенције, у којем се српски народ оптужује за "великосрпски екстремизам", један од многих доказа да је Хрватска проусташка држава.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта наводи у саопштењу да се српски народ оптужује за "великосрпски екстремизам" јер одбија да призна лажну државу Косово и кршење међународног права и Повеље УН.

С друге стране, додао је он, Србија поштује територијални интегритет Хрватске, БиХ и Црне Горе.

Линта каже да се у том извјештају "великосрпским екстремистима" назива већина Срба јер су против чланства Србије у НАТО-у, који је извршио агресију на Србију и починио бруталне злочине.

Он указује на то да се у извјештају ништа не говори о завршном процесу рехабилитације злочиначке усташке идеологије и геноцидне Независне Државе Хрватске.

- Не говори се да се усташтво јавно манифестује кроз срамне и скандалозне одлуке хрватских државних институција, кроз јавне иступе и окупљања усташких и проусташких организација, кроз десетине хиљада исписаних усташких графита и србомрзачких порука - навео је Линта.

Он додаје да се у извјештају, такође, не говори да се усташтво манифестује и кроз учестале физичке нападе на Србе и њихову имовину, кроз отимање српске имовине и непоштовање међународних конвенција и споразума којима се гарантују људска права, те стотинама хиљада протјераних Срба и бројне друге начине.

Хрватска Безбједносно-обавјештајна агенција у извјештају за прошлу годину навела је да су безбједносне прилике у југоисточном окружењу Хрватске нестабилне и тврди да су у појединим државама "и даље присутне појаве великосрпског екстремизма".

У извјештају се тврди да се тај "великосрпски екстремизам" манифестује негирањем територијалне цјеловитости и суверенитета Хрватске, али и "других држава сусједства, попут Косова, БиХ и Црне Горе".