latinica  ћирилица
22/09/2020 |  15:13 | Аутор: СРНА

Шеранић: Инспектор ограничава радно вријеме правним лицима

Приједлогом закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, о којем расправљају посланици Народне скупштине Републике Српске, даје се овлаштење надлежном инспектору да наложи ограничење радног времена правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Образлажући овај приједлог закона, Шеранић је истакао да се њиме дефинише да је у вршењу надзора надлежни инспектор овлаштен да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забрани рад уколико утврди да се у објекту у којем обављају дјелатност не спроводе заштитне мјере прописане актима надлежних органа у складу са законом.

Шеранић је рекао да се заштитне мјере односе на дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме, а циљ је спречавање или сузбијање заразних болести.

- Забрана се изриче први пут на период од седам дана, а у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана - појаснио је Шеранић.

Он каже да је предложеним допунама закона дато овлаштење надлежном инспектору да изрекне "ограничење радног времена" правном лицу и предузетнику у случају непоштовања ванредне мјере за спречавање и сузбијање заразних болести.