latinica  ћирилица
22/09/2020 |  16:07 ⇒ 16:53 | Аутор: Агенције

Вучић: Важан дан за регион (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, послије састанка са високом делегацијом САД, заједничке изјаве и отварања канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације у Србији, да је ово врло добар дан за Србију, али и важан дан за цијели регион.
Београд; Вучић, Гренел и Болер  (фото:ZORAN ZESTIC) -
Београд; Вучић, Гренел и Болер (фото:ZORAN ZESTIC)

- Ово је добар посао за српски народ, али и за албански народ и за све људе који живе са нама. Наша је идеја да развијамо економске односе на западном Балкану јер ће то промијенити животе људе - рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је истакао да Србија 140 година није имала тако важан споразум, те да је долазак ДФЦ-а одличан знак јер, како је навео, "тамо гдје дођу Американци има будућности".

Вучић је навео да ће Србија да настави разговоре са Албанцима у бриселском оквирима, те да ће испунити све тачке споразума у Вашингтону.

- Све што смо договорили са нашим америчким пријатељима биће испуњено. Зато је важно отварање канцеларије ДФЦ-а - рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија у Вашингтону почетком септембра одшкринула врата старог пријатељства, те да дугује захвалност предсједнику САД Доналду Трампу који је хтио да саслуша српску страну и имао поштовање за српски народ.

Специјални изасланик предсједника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је да Србија може да САД држи за ријеч, не само у вези споразума из Вашингтона, него и у вези са три претходно потписана споразума.

Он је нагласио да је веома важно да се дата обећања претворе у конкретна радна мјеста и да се регион економски опорави.

- Предсједник Трамп је вјеровао да регион може имати користи од овог. Захвалан сам предсједнику Вучићу не само што је добар преговарач већ што је спреман да каже шта може, а шта не може да уради - рекао је Гренел.

Он је истакао да САД не траже увијек да се Србија слаже са оним што САД мисли.

- Желимо да разговарамо и да се растанемо као пријатељи. Када људи виде да је економски живот могућ, политичке борбе више неће бити тако важне - рекао је Гренел.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije @anabrnabic sastali su se sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine @richardgrenell i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije @dfcgov Adamom Bolerom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 22, 2020 at 5:28am PDT

Директор ДФЦ-а Адам Болер рекао је да је та корпорација дошла у Србију јер су САД посвећене промјенама, те да њен долазак није симболичан.

- Ми смо за људе, а не подјеле, за отварање радних мјеста, а не линије раздвајања - рекао је Болер, који је претходно са премијером Србије Аном Брнабић потписао заједничку изјаву и симболично отворио канцеларију ДФЦ-а у Београду.

Директор новоотворене канцеларије ДФЦ у Србији, американац српског поријекла Џон Јовановић рекао је да му је велика част и одговорност бити на тој позицији, те да је његов задатак јачање економије региона.

- Да постане симбол мира и просперитета. Да млади не одлазе већ да се врате. Захвални смо председнику Трампу јер је препознао потенцијал да помогну Београду и Приштини у помирењу. Заиста јединствена прилика за регион - рекао је Јовановић.