latinica  ћирилица
22/09/2020 |  17:22 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Неизучавање српског језика у Гламочу - један од проблема повратника

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је да је један од највећих проблема ове локалне заједнице уништавање минско-експлозивних средстава на полигону "Барбара", који је под ингеренцијом Министарства одбране у Савјету министара, као и неизучавање српског језика и националне групе предмета за ђаке Србе.
Тегелтија са Рунићевом и Радивојшом - Фото: СРНА
Тегелтија са Рунићевом и РадивојшомФото: СРНА

- Иако дјеца у Дрвару и Грахову имају националну групу предмета и српски језик, нажалост, дјеца српске националности у Гламочу до данас нису успјела да добију то право, које је Уставом загарантовано - рекао је Радивојша након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и начелницом Дрвара Душицом Рунић у Источном Сарајеву.

Радивојша је напоменуо да су ови проблеми стари више од 20 година, а током састанка са Тегелтијом било је ријечи о томе како Савјет министара може директно утицати на помоћ и живот у овим локалним заједницама.

- Ми смо заиста локалне заједнице које су доста одбачене и од Федерације БиХ и од кантоналних власти. Помоћ коју добијају ове локалне заједнице су немјерљиво веће од Републике Српске и Владе Србије, него што то добијамо од Федерације и од кантона. Надам се да ћемо побољшати односе и да ће нам Савјет министара убудуће излазити у сусрет и помагати у рјешавању ових наших проблема - навео је Радивојша.

Радивојша је захвалио предсједавајућем Савјета министара за организовање састанка, додајући да је ово била прилика да он и начелница Дрвара изнесу проблеме са којима се суочавају у овим локалним заједницама, те да се покуша заједнички наћи рјешење.