latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:25 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Институције ЕУ да се укључе у рјешавање проблема на Трговској гори

Делегација БиХ позвала је данас институције ЕУ да се укључе у рјешавање проблема изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора у Хрватској и изразили забринутост јер су одређене активности већ започеле.
Дирекција за европске интеграције - видео-конференција - Фото: СРНА
Дирекција за европске интеграције - видео-конференцијаФото: СРНА

Делегација БиХ је, на четвртом састанку Пододбора за промет, енергију, околину и регионални развој између Европске уније и БиХ, одржаном посредством видео-конференције, указала и на потребу унапређења комуникације између институција у БиХ и у Хрватској, као и за укључивање шире јавности, саопштено је из Дирекције за ЕУ интеграције.

У саопштењу се наводи да је на састанку разговарано и о спровођењу Оквирне стратегија БиХ за саобраћај и акционих планова.

Делегација БиХ обавијестила је Европску комисију да због пандемије ковида 19 није било прекида у одвијању авио-саобраћаја, те да су испоштоване све безбједносне мјере, наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да постоји простор за побољшање безбједности друмског саобраћаја.

Било је ријечи и о Нацрту плана за енергију и климу, ажурирању Споразума о Енергетској заједници, изради стратегије о заштити околине у БиХ и конкретним плановима и мјерама за рјешавање проблема квалитета ваздуха.

Размијењене су и најновије информације у области цивилне заштите.

Представници Европске комисије представили су данас приоритете из Европског зеленог плана и Зеленог програма за западни Балкан, а разговарано је и о спровођењу Оквирне енергетске стратегије БиХ, наводи се у саопштењу.