latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:27 | Аутор: РТРС

Мектић за избор кадрова блиских Мехмедагићу и Дебевецу; Подржао Симеуновићеву

Бивши министар безбједности БиХ Драган Мектић подржао је тужиоца Тужилаштва БиХ Биљану Симеуновић, блиску обавјештајним структурама директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића Осмице и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.
Авдић, Мектић и Мехмедагић - Фото: РТРС
Авдић, Мектић и МехмедагићФото: РТРС

Мектић, против којег се пред Судом БиХ води поступак по оптужници Тужилаштва БиХ за злоупотребу положаја или овлаштења и нанесену штету, позвао је тужиоце Тужилаштва БиХ да подрже избор Симеуновићеве за члана Виског судског и тужилачког савјета.

Ове седмице Тужилаштво БиХ требало би да изабере свог представника у ВСТС.

Федерални медији су објавили да је Сименувићевој нуђена позиција главног тужиоца у Окружном тужилаштву у Бијељини, а да заузврат одустане од кандидатуре за члана ВСТС. Према тим наводима, понуду су јој пренијела три тужиоца Тужилаштва БиХ, а она је о томе обавијестила све тужиоце Тужилаштва БиХ и главног тужиоца Гордану Тадић.

Подсјећамо, у предмету "Драган Мектић и остали", осим Мектића, оптужницом су обухваћени и његов тадашњи шеф кабинета Игор Голијанин, помоћник министра Семир Агић, као и Един Гараплија, у својству одговорног лица и власника Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Оптужница их терети да су злоупотријебили положај приликом реализације Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, кога је финансирала Делегација ЕУ у БиХ у вриједности од 198.454 евра.

Оптужница терети Мектића, Гараплију и Голијанина за кривично дјело високе корупције, која штети међународном угледу БиХ.

Осумњичени су и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом набавке ватрогасне опреме на начин прибављања незаконите имовинске користи.

Према оптужници, укупно нанесена штета је 244.764 КМ.