latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:39 ⇒ 18:45 | Аутор: БЕТА

Трамп у УН критиковао Кину, као свој успјех навео и договор Србије и Косова

Предсједник САД Доналд Трамп данас је у говору затражио да УН сматрају Кину одговорном за пандемију корона вируса, а међу успјесима своје администрације навео је договор Косова и Србије.
Обраћање Трампа путем вдео линка у УН-у (Фото: UN Photo/Rick Bajornas) -
Обраћање Трампа путем вдео линка у УН-у (Фото: UN Photo/Rick Bajornas)

Трамп је у снимљеном говору којим се обратио управо започетом 75. засједању Генералне скупштине УН, похвалио о два недавно склопљена међународна споразума уз његово посредовање: о нормализацији односа Израела и арапских држава Бахреина и Уједињених Арапских Емирата, и о договору Србије и Косова о “економској мормализацији“.

Рекао је да САД тиме “испуњавају своју судбину миротворца“, преноси АП.

- Ови историјски мировни споразуми су знак свитања и рађања новог Блиског истока - поручио је Трамп и рекао да његова администрација намјерава да ускоро посредује у новим мировним договорима.

Предсједник САД је данас позвао Уједињене нације да “Кину сматрају одговорном за њена дијела“ у вези пандемије Ковида-19, преноси Франс прес.

- На почетку ширења вируса Кина је забранила унутрашње летове, а истовремено дозволила авионима да напусте Кину и заразе свијет - рекао је Трамп.

- Кинеска влада и Сјветска здравствена организација, која је такорећи под контролом Кине, погрешно су изјавили да нема доказа да људи преносе вирус - додао је Трмп.

Трамп оптужује Кину да није на време обавијестила свијет о новој болести која се појавила на њеној територији.

Док су САД на прагу више од 200.000 умрлих од корона вируса, Трамп је рекао:

- Поново смо укључени у велику глобалну борбу. Водили смо и водимо жестоку битку против невидљивог непријатеља – кинеског вируса – који је однио безброј живота у 188 земаља“.

Трамп је такође бранио одговор своје администрације на пандемију, тврдећи да је то била “најагресивнија мобилизација“ од Другог свјетског рата.

- Подијелићемо вакцину, побиједићемо вирус, окончаћемо пандемију и ућићемо у нову невиђену еру просперитета, сарадње и мира - истакао је Трамп.