latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:51 | Аутор: Б92

ЕК одобрила Фортенова групи куповину Меркатора

Европска комисија одобрила је намјеру концентрације којом Фортенова група стиче контролу над Пословним системима Меркатор, саопштено је.
Меркатор центар (Фото: Wikimedia / Михајло Анђелковић) -
Меркатор центар (Фото: Wikimedia / Михајло Анђелковић)

За територије Србије, БиХ, Црне Горе и Сјеверне Македоније пријава је поднесена надлежним локалним регулаторним тијелима за заштиту тржишне конкуренције, те су сад сва национална тијела, осим Комисије за конкуренцију Републике Србије, одобрила концентрацију, наводи се у саопштењу Фортенова групе.

- Радује нас ова одлука Европске комисије да одобри пренос Меркатора са Агрокора на Фортенова групу. Вјерујемо да ће ускоро услиједити и одобрење српске Комисије. Тиме се отвара пут да се пренос Меркатора реализује до краја ове године и да малопродаја Фортенова групе од 2021. на тржишту наступи као заједничка, регионална групација чије је пословање у интересу свих - од запослених преко добављача и дионичара до укупног привредног окружења у националним државама, али и на простору цијелог региона - рекао је Фабрис Перушко, главни извршни директор Фортенова групе коментиришући одлуку Европске комисије.

- Снажан власник ће Меркатору омогућити даљи раст и развој и подржати стратешке пројекте Меркатора, укључујући инвестицију у нови логистички центар у Љубљани вриједну 130 милиона евра - додао је Томислав Чизмић, предсједник Управе Меркатора и такође нагласио да је ово одобрење изузетно важан корак у преносу Меркатора на Фортенова групу, саопштено је.