latinica  ћирилица
22/09/2020 |  19:16 ⇒ 19:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин понудио службеницима УН бесплатну вакцину против короне (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин пети пут се обратио Генералној скупштини Уједињених нација. Овог пута говор руског лидера се није чуо са трибине конференцијске сале, већ са екрана – у виртуелном формату.
Владимир Путин (Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev)

На почетку свог говора, руски предсједник је подсјетио на значај јубилеја - 75. година од уништења нацизма и оснивања УН.

- Ове године свјетска заједница обиљежава двије, без преувеличавања, историјске годишњице: 75. годишњицу окончања Другог свјетског рата и формирање Уједињених нација. Немогуће је прецијенити значај ових, заувијек повезаних, догађаја - рекао је Путин.

Повеља УН остаје главни извор међународног права, али, према ријечима руског лидера, УН мора да се мијења у складу са реалностима.

- 1945. године је поражен нацизам, уништена је идеологија агресије и мржње. А искуство и дух савезништва, схватање те огромне цијене која је плаћена за мир и заједничку побједу, омогућили су да се изгради послијератни свјетски поредак. Његов безусловни темељ био је Устав УН, који је до данас остао главни извор међународног права - додао је он.

СБ УН треба да узима у обзир интересе свих држава, сматра Путин и додаје да је право вета пет сталних чланица СБ УН потребно јер оно одражава реалну војно-политичку равнотежу у свијету.

Предсједник се осврнуо и на пријетње које сву све веће у свијету: тероризам и трговину наркотицима. Ипак, највећи проблем је пандемија вируса корона.

- Оцијенити размјере шока због вируса корона за сада није могуће. Дуго ћ́е се опорављати глобална економија - рекао је Путин, додавши да ће за то бити потребна нестандардна рјешења.

Русија је, навео је предсједник, отворена за партнерство у борби против вируса корона и предлаже да се одржи видео-конференција о вакцинама. Он је предложио да се службеницима УН бесплатно дају вакцине против овог вируса.

- Русија је спремна да пружи службеницима УН сву неопходну квалификовану помоћ́. Између осталог, предлажемо да бесплатно предамо нашу вакцину за добровољну вакцинацију службеника УН и њених сектора - изјавио је руски лидер.
Он је нагласио да вакцина против вируса короне у догледној будућности треба да буде доступна свима.

Путин је подсјетио да је Русија предложила да се уведу “зелени коридори“ за трговину без трговинских ратова и санкција, што је сада посебно актуелно.

Русија позива САД на узајамно обуздавање у развоју ракетних система

Путин је навео да Русије до сада није чула реакцију САД и њихових савезника о приједлогу Москве да се уведе мораторијум на распоређивање копнених ракета средњег и кратког домета.

- Рачунамо на међусобну уздржаност када је ријеч о размјештању нових ракетних система - рекао је Путин.

Он је истакао да је Русија још прошле године увела мораторијум на размјештање копнених ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима свијета и да ће га се придржавати све док се САД буду суздржавале од таквих мјера - подсјетио је руски предсједник.

Он је понудио водећим свјетским силама да на правном нивоу закључе споразум којим се забрањује распоређивање оружја у свемиру или употреба силе према космичким објектима.

Путин је позвао све државе да покажу политичку вољу, мудрост и далеководост у рјешавању свјетских проблема.

Генерална скупштина УН раније је препоручила лидерима и министрима да сниме видео-поруке које ће бити приказане у сали Генералне скупштине, гдје ће присуствовати највише по двоје дипломата из сваке земље. Као алтернативу емитовању видео-снимака предложена је опција у којој би стални представници држава при УН читали говоре својих лидера.

Истовремено, лидерима није забрањено да дођу и лично говоре, али за то би прво морали да прођу двонедјељни карантин по доласку у Њујорк.

Нјујорк, где се налази седиште УН, у почетку је био жариште епидемије у Сједињеним Америчким Државама. У најгорим данима у држави Нјујорк умирало је више од 700 људи дневно. У таквој епидемиолошкој ситуацији постало је очигледно да се годишња недеља Генералне скупштине УН на високом нивоу нец́е одвијати у уобичајеном формату.