latinica  ћирилица
22/09/2020 |  22:16 ⇒ 22:16 | Аутор: ТАНЈУГ

И Заев тражи аутокефалност Македонске православне цркве

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев, у писму васељенском патријарху Вартоломеју, затражио је подршку у признавању аутокефалног статуса канонски непризнате Македонске православне цркве-Охридске архиепископије (МПЦ-ОА).
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Премијер Заев подсјећа на састанак са патријархом Вартоломејем у Истанбулу, на којем је затражио помоћ од Вартоломеја око признавања МПЦ-ОА као аутокефалне цркве и њеног пријема у заједницу регионалних православних цркава, преноси Танјуг.

- Поштујемо све што је дио међународних уговора и околности. Али ми захтијевамо да будемо слободни са црквеног становишта, унутар граница наше земље, и да наши епископи служе заједно са епископима свих осталих православних цркава широм свијета - наводи се у писму, преноси МИА.

Заев сматра да православно становништво у Сјеверној Македонији заслужује црквену независност о којој сања вијековима, очекујући да Македонска православна црква-Охридска архиепископија буде препозната као аутокефална, имајући благослов и писану одлуку васељенског патријарха Вартоломеја.

И предсједник Стево Пендаровски је током викенда послао писмо васељенском патријарху Вартоломеју, тражећи признање аутокефалног статуса МПЦ-ОА.