latinica  ћирилица
22/09/2020 |  22:21 ⇒ 22:23 | Аутор: sputniknews.com

Бугарски министар: Бугари ризикују да за 30 година постану мањина у сопственој држави

Потпредсједник бугарске владе, министар одбране Красимир Каракачанов поново је позвао предсједника Бугарске Румена Радева и премијера Бојка Борисова на дијалог, истакавши да ако се настави тренд подјела и конфронтације, Бугари ризикују да постану мањина у својој земљи.
Красимир Каракачанов (Фото: БГНЕС) -
Красимир Каракачанов (Фото: БГНЕС)

- Рат ништа не рађа осим мржње и подјеле. Ако хоћемо нормалан дијалог, мора се тражити компромис. Предсједник, премијер, институције, парламентарне странке и, ако желите, представници друштва који протестују у Бугарској, морају сјести за један сто и на крају уцртати пут којим ће кренути Бугарска, умјесто да се играју црвених и бијелих, русофоба и русофила, американофила и американофоба, пљују једни друге и мрзе се - рекао је Каракачанов за БТВ.

Он је истакао да се такав однос међу политичарима може примијетити у посљедњих 30 година, када је Бугарска започела процес транзиције из социјализма у демократију.

Према његовим ријечима, ако се такав тренд настави, Бугари ризикују да постану етничка мањина у сопственој држави.

- Такав модел конфронтације и мржње довео је до тога да постанемо најсиромашнија земља у Европи, а ми нисмо били таква земља, да постанемо нација која најбрже нестаје. За 30 година ће наша дјеца и унуци бити мањина у сопственој земљи. То показује анализа демографске ситуације. Не можемо више затварати очи на те проблеме - поручио је министар.

Према посљедњем попису становништва из 2011. године, Турци чине другу по величини етничку групу у Бугарској – 8,8 одсто, трећу Роми (4,9 одсто).

Каракачанов је прошлог љета позвао је на хитно усвајање “Концепције о интеграцији Рома“, упозоравајући да је стопа криминала међу ромском популацијом почиње да угрожава националну безбједност.