latinica  ћирилица
23/09/2020 |  08:35 ⇒ 08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Још једна земља отворила границу за држављане Србије

Држављани Србије од сутра, 24. септембра, могу да уђу на територију Кипра уколико посједују негативан PCR тест, не старији од 72 часа, саопштиле су кипарске власти, што је објављено и на сајту Министарства спољних послова Србије.
Гранични прелаз  (Фото:Tanjug/Tanja Valič) -
Гранични прелаз (Фото:Tanjug/Tanja Valič)

Одређене категорије лица тест могу да ураде по доласку на Кипар (о сопственом трошку).

То су кипарски држављани, њихови супружници из других земаља и њихова малољетна дјеца; лица која имају регулисан боравак на Кипру; лица која имају специјалну дозволу за улазак од стране Владе Кипра; лица која долазе из државе у којој није могуће да се уради тестирање на вирус корона, наводи се на сајту МСП Србије.

Како се додаје, сви путници морају да посједују кипарску пропусницу за лет (CyprusFlightPass) како би им било дозвољено укрцавање.

Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски највише 24 часа преиј лета на cyprusflightpass.gov.cy .

Казна за непосједовање Flight Pass износи 300 евра.

Кипарске власти претходно су ревидирале своју листу сигурних земаља када је ријеч о Ковиду-19 и групу земаља чијим држављанима није потребан негативан PCR тест свеле на свега осам.

Србија, која је била у трећој категорији сада је премјештена у другу категорију земаља са смањеним ризиком, али већом неизвјесношћу у односу на групу А, саопштило је Министарство здравља Кипра.