latinica  ћирилица
23/09/2020 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

Може се десити да кривци избјегну правду због цурења информација

Тужилаштво Србије за ратне злочине оцијенило је да случај цурења информација и дијелом оптужница Специјализованог тужилаштва из Хага против Хашима Тачија и осталих команданата тзв. ОВК представља опструкцију кривичног поступка и може се десити да кривци избјегну правду.
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Србија Данас) -
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Србија Данас)

- Уколико су вијести о цурењу тачне, то представља у сваком смислу опструкцију кривичног поступка који је имао за циљ да се кривци изведу пред суд - речено је у Тужилаштву.

Из Тужилаштва истичу да објелодањивање оваквих строго повјерљивих информација у медијима неће допринијети утврђивању истине, нити задовољењу правде за велики број жртава сукоба на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

- Овакви поступци могу негативно да утичу на спремност да очевици свједоче у будућим поступцима, што доводи до тога да кривци могу избјећи правду и проћи некажњено - рекли су у Тужилаштву за Политику.

Већ трећи пут у посљедњих неколико седмица повјерљиви "папири" са свједочења против припадника терористичке тзв. ОВК, приједлози оптужница и докази, појавили су се у јавности у Приштини, а тврди се да их је доставила анонимна особа.