latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:02 | Аутор: sputniknews.com

Бећковић одговорио Ђукановићу: Нисам ја прогонио монахе и пјеснике

Академик и истакнути српски пјесник Матија Бећковић прокоментарисао је недавну изјаву лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, који је казао да је "Бећковић свој живот потрошио да би негирао нешто што је једина његова аутентична вриједност".
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Не знам зашто један предсједник Републике не би говорио истину. Има ли неког да не зна да сам ја цијелог живота негирао Црну Гору, а он је опјевавао и прослављао у својим поемама. И што је најгоре ја сам Црну гору негирао згрћући милионе, а он је пјевао у њену славу о свом трошку не тражећи од ње никад ништа - каже Бећковић.

Ко не зна, додаје он, "да сам ја у 21. вијеку прогонио монахе и пјеснике почев од Његоша до Амфилохија и Јоаникија".

- Да сам овог посљедњег и хапсио па чак недавно намјеравао и да га убијем усред Београда и тако покушао да литије претворим у погребне поворке. Ко не зна да сам ја из Црне Горе прогонио свештенике који нису Црногорци, а заштитио их је предсједник Републике рекавши да би то било као кад би Грчка из Свете Горе истјеривала монахе који нису Грци. Упркос резолуцији ЕУ којом је изједначен комунизам и фашизам ја сам ове године подигао споменик Титу усред Црне Горе и запријетио да ћу обурдати сваки камен ако неко покуша да подигне неку нову цркву или обнови Његошеву капелу на Ловћену - наводи Бећковић.

Онда није чудо, наставља Бећковић, "што сам му, поштујући европски систем вриједности, забранио улаз у Црну Гору тако да је предсједник Републике био приморан да се одметне у шуму, што је први случај у "десет вијекова црногорске државности", преноси Ин4с.