latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:03 ⇒ 19:57 | Аутор: Б92

Нема Стокхолма ове године: Додjела Нобелових награда само виртуелно

Физичка церемонија уручења Нобелових награда у Стокхолму 10. децембра је отказана, први пут од 1944. године, због пандемије ковида 19, објавила је данас Нобелова фондација.
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk) -
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk)

Телевизијска церемонија ипак је предвиђена, а лауреати ће добити своје награде на даљину.

Имена добитника разних Нобелових награда за медицину, физику, хемију, књижевност, мир и економију ће бити објављени на датуме који су предвиђени између 5. и 12. октобра из Стокхолма и Осла.

Из норвешког Нобеловог института, гдje се додjељује награда за мир раније су објавили да ће у Ослу 10. децембра бити одржана мала церемонија у врло редукованом формату, без банкета и великог окупљања.

У Стокхолму се сваког 10. децембра, на годишњицу смрти оснивача награде Швеђанина Алфреда Нобела, уручују награде које су одредили шведски одбори за медицину, физику, хемију, књижевност, којој је касније додата и награда за економију.

- Последњи пут кад није било церемоније у Стокхолму било је 1944. године, за врijеме Другог свjетског рата, мада ће ове године ипак бити виртуелна церемонија - рекао је за Франс прес Густав Келстранд, историчар Фондације Нобел.

Током Другог свjетског рата више награда није било ни уручено ни додijељено иако Шведска није учествовала у сукобу. Награде из 1944. ретроактивно су уручене 1945. Године 1940, 1941. и 1942. никаква награда није додijељена нити церемонија одржана.

Ове године идеја је да се медаље и дипломе уруче лауреатима на сигуран начин у њиховим земљама боравка, вjероватно помоћу амбасадора или универзитета на којима раде, навела је Фондација Нобел.