latinica  ћирилица
23/09/2020 |  10:26 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Активности МУП Српске у оквиру борбе против трговине људима

У организацији Координатора за борбу против трговине људима у Републици Српској у просторијама Полицијске управе Приједор одржан је први састанак Регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима Приједор.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Регионални мониторинг тим за борбу против трговине људима Приједор је координирајућа структура основана у циљу унапређењa функционалних веза између јавних тужилаштава, полиције, инспекције рада и установа социјалне заштите и других надлежних институција које учествују у спровођењу активности на сузбијању и спречавању трговине људима.

Осим Регионалног тима Приједор, Одлуком Владе Републике Српске основани су и тимови у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Стални чланови регионалних тимова су полицијски службеник надлежне полицијске управе, окружни тужилац мјесно надлежног окружног тужилаштва, инспектор рада надлежне организационе јединице Републичке управе за инспекцијске послове и представник центра за социјални рад.

На састанку је анализиран правни, статешки оквир и институционални оквир за супротстављање трговини људима, као и актуелна проблематика и трендови трговине људима на подручју регионалног тима Приједор.

Усвојени су сљедећи закључци:

- У потпуности ставити у функцију регионалне мониторинг тимове за борбу против трговине људима,

- Унаприједити кривично гоњење кривичних дјела трговине људима и сродних кривичних дјела, а нарочито у оквиру мреже тужилаца и истражилаца у Републици Српској,

- Развити капацитете институција укључених у сузбијање трговине људима,

- Унаприједити заштиту жртава трговине људима.

Састанци регионалних тимова одржани су у Требињу, Источном Сарајеву, Бањалуци, и Бијељини, док ће први састанак регионалног мониторинг тима Добој бити одржан наредне седмице.