latinica  ћирилица
23/09/2020 |  11:37 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Привредници из дијаспоре могу и треба да помогну матици

Економски и привредни односи матице, дијаспоре и Срба у региону изузетно су значајни како би се успоставиле добре везе и контакти, јер дијаспора може и треба да помогне матици у инвестицијама и повећању радних мјеста, речено је данас на округлом столу који је организовало Удружење матице, дијаспоре и Срба у региону "Корени" Бањалука.

Предсједник овог удружења Мирјана Стојановић Тривановић рекла је да је циљ округлог стола да споји домаће и привреднике из дијаспоре, те да се успоставе контакти који ће бити почетак озбиљне сарадње.

- Удружење 'Корени` ради у неколико сегмената, као што су привреда, наука, култура, традиција. Привреда је један од важнијих стубова сарадње, чији је циљ повећање броја инвестиција и радних мјеста у матици - рекла је Тривановићева.

Предсједник Удружења матице, дијаспоре и Срба у региону "Корени" Србија Стојан Стевановић рекао је да су најзначајније теме округлог стола повезивање дијаспоре и матице, те улагање дијаспоре у матицу.

- Циљ нам је да пронађемо начине да повежемо фирме из дијаспоре и оне из матице, јер можемо помоћи једни другима. Сваку годину у којој неко не уложи из дијаспоре, сматрамо неуспјешном - рекао је Стевановић, који живи и ради у Швајцарској.

Он је навео да је његов примјер улагања у општину Лопаре, одакле је поријеклом, слиједило и неколико привредника из дијаспоре, те да су ти пројекти сада успјешни на задовољство и привредника и становништва Лопара.

Стевановић је рекао да не постоји база података о броју Срба у дијаспори, те да је незванично тај број између три и пет милиона, као и да је неопходно што прије направити тачну базу података.