latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:04 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Кајак сафари на Врбасу: Школа, рекреација и романтика (ФОТО/ВИДЕО)

Рекреација и авантура у којој се свашта може видјети и научити, па и то како да постанете кајакаш. Не баш професионални, али макар кајакаш за своју душу који, кад год то пожели, може одвеслати Врбасом. Отприлике тако је све замислио прослављени кајакаш Дарко Савић, а онда је захваљујући подршци компаније Проинтер ИТСС и бренда ГоПро реализовао пројекат "Кајак сафари".
Кајак (Уступљена фотографија) -
Кајак (Уступљена фотографија)

Сафари на води требало би да кајакашко веслање приближи свим узрастима и генерацијама, а захваљујући мало другачијим, ширим и стабилнијим чамцима, у тај подухват се могу упустити и аматери.

Кајак (уступљена фотографија)

- Та идеја ми се годинама врзмала по глави, али фалило је и времена и новца, а онда нам је Проинтер изашао у сусрет и успјели смо да набавимо потребну опрему. Овакав вид активности подразумијева боравак на води и у природи, промовише природне ресурсе нашег окружења, окупља младе нараштаје и нова је туристичка понуда Бањалуке - објашњава Дарко о чијем подухвату најбоље свједоче врхунски снимци ГоПро камера, а од данас и промотивни видео за који су заслужни пријатељи пројекта.

Кајак сафари (уступљена фотографија)

У протеклих мјесец и по дана, откако је све почело, организовано је неколико излета, а о веслању и кајаку скоро све су научили клинци из два бањалучка вртића и то на врло специфичан начин. Дарко им је, веслајући Врбасом, испричао да су Индијанци били први који су возили кајак и кану, а онда се однекуд заиста појавио “Индијанац“ и изазвао право одушевљење.

Кајак сафари (уступљена фотографија)

- Вјерујем да ће дјеца тај доживљај упамтити и можда ће се неко од њих у будућности и професионално бавити кајаком. Наш циљ и јесте био да прије свега малишанима покажемо да је то дивна вјештина, а у плану нам је да у сљедећој сезони око 80 одсто свих активности буде усмјерено на млађе узрасте. Ово је, између осталог, и замишљено као школа спорта на води - каже Дарко.

За сљедећу сезону има још планова, а дотад ће стићи и преостала опрема на коју се због пандемије и граница мора причекати. Важно је да је оно што је набављено послужило сврси, а Дарку се посебно допало што је послужило и љубави. Хвали се да је већ одвеслано неколико "тура у двоје", па би сафари на Врбасу могао да буде и синоним за романтику.

Кајак сафари (уступљена фотографија)