latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:13 | Аутор: СРНА

Касиповић: Закон о суђењу у разумном року за бољи рад правосуђа

Приједлогом закона о заштити права на суђење у разумном року, који је размотрен у парламенту Републике Српске, уређује се заштита овог права, као и право на правично задовољење због његове повреде које се остварује у судском поступку.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је у завршној ријечи на сједници Народне скупштине Српске о овом приједлогу закона поновио да се овим актом први пут у Српској и БиХ ова област законски уређује.

- Овај закон нам је потребан. Не идеализујем га, али важан је и битан за бољи рад правосудних институција у Српској у смислу заштите права грађана. У примјени овог закона веома брзо ћемо уочити разлике у динамици, поступању и квалитету рада на овом плану. Овај закон треба грађанима, али и онима који руководе правосудним институцијама - рекао је Касиповић.

Он је додао да ће бити вођен регистар о поступцима иницираним правним средствима за заштиту права на суђење у разумном року.

- Односно када и како се дошло до кршења поменутог права. Неће сви бити сретни овим законом, али мислим да вриједни и честити људи у правосуђу годинама и с нестрпљењем очекују овакав акт - рекао је Касиповић.

Он је поновио да постоји потреба за припрему новог или измјену и допуну важећег Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ на плану тога да се повећа дисциплинска одговорност оних који раде у правосуђу.

Касиповић је најавио да ће се у парламенту ускоро наћи измјене Закона о кривичном поступку у циљу унапређења овог акта.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја је рекла током скупштинске расправе да је проблем дуго трајање судских поступака, те да ће доношење Закона о заштити права на суђење у разумном року помоћи на том плану.

Она је рекла да овај акт не може да предвиди финансијску одговорност несавјесних судија, јер ни министар правде ни парламент Српске не могу да утичу на рад судова и на тужиоце, јер се они бирају у ВСТС-у БиХ.