latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:33 ⇒ 12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет Европе тражи од Словеније да заштити и промовише српски језик

Комитет министара Савјета Европе затражио је од словеначких власти да побољшају заштиту и промоцију српског језика у Словенији, наводи се у Стразбуру.
Савјет Европе у Стразбуру - Фото: Wikipedia
Савјет Европе у СтразбуруФото: Wikipedia

Препоруке Савјета Европе које се односе на “хитне мјере“ подразумијевају препознавање српског језика као традиционалног језика мањине у Словенији и промовисање свијести о српском језику и култури као саставном дјелу културне баштине Словеније.

Препоруке које су министри Савјета Европе израдили на основу експертског извејштаја о заштити и промоцији регионалних и мањинских језика односе се на развој и доступност српског језика у предшколском и средњошколском образовању, као и у областима у Словенији гдје се тај језик традиционално говори, те на емитовање локалних радио и телевизијских програма на српском језику.

- Предузмите одлучне мјере за промоцију српског језика у јавном животу, у сарадњи са говорницима, укључујући и обезбјеђивање адекватних финансијских средстава - наводи се у министарским препорукама.

Од словеначких власти тражи се да успоставе и механизам за консултације са релевантним организацијама које представљају кориснике српског језика о свим питања која се односе на заштиту и унапређење тог језика.

Поред српског језика, Савјет Европе од Словеније тражи да приоритетно препозна хрватски и wемачки језик као традиционалне језике мањина на својој територији, обезбиједи поштовање ромског језика и културе и ради на медијским сервисима на италијанском и мађарском језику.