latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Михајловић: Формиран тим који ће радити 24 часа дневно са ДФЦ

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије формирало је посебан тим који ће радити 24 часа дневно на пројектима са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом, изјавила је данас потпредсједница Владе и министарка Зорана Михајловић.
Састанак са представницима ДФЦ-а и ЕКСИМ банке (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Састанак са представницима ДФЦ-а и ЕКСИМ банке (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Она је послије састанка са представницима ДФЦ и ЕXИМ банке, у Клубу посланика, рекла да су велике ствари пред нама, као и да се то не односи само на повезивање са Приштином аутопутем Ниш - Мердаре - Приштина, као и жељезницом, већ и на регионалне пројекте на којима ће се радити.

Истакла је да је данас одржан први радни састанак са ДФЦ, као и да ће то Министарство наставити да припрема пројектну документацију како би што прије услиједила и реализација.

- Желимо врло брзо да имамо реализацију пројеката и резултате које ћемо понудити грађанима - нагласила је Михајловић.

Пренијела је новинарима да су на данашњем састанку били и представници Коридора Србије, Путева Србије и српских жељезница и да су разговарали, прије свега, о томе како да се унаприједи инфраструктура, као и о пројектима које су договорили предсједници Србије и САД, а који ће повезати регион.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изразио је задовољство што присуствује данашњим састанцима српских званичника са ДФЦ и ЕXИМ банком.

Он је изјавио да је Министарство грађевинарства, као и увијек, састанку приступило професионално, показало спремност за рад и визију за Србију у повезивању са регионом.

Истиче да су сви планови тог Министарства у складу са циљевима српског и америчког предсједника, Александра Вучића и Доналда Трампа, о којима се, подсјећа, говорило на састанку у Вашингтону.

- Спремни смо да радимо са Министарством грађевинарства и Коридорима Србије, како бисмо имали резултате који ће унаприједити животни стандард свих грађана у региону - закључио је Годфри.

На састанку са ДФЦ и гувернерка Табаковић

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се јутрос, око 9.00 часова, са представницима Међународне развојне финансијске корпорације и ЕXИМ банке. У тиму гувернерке су и вицегувернерка Ана Ивковић, као и директори Сектора за девизне и монетарне операције, Сектора за контролу пословања банка и Сектора за економска истраживања и статистику у НБС.

Састанку у Клубу посланика испред америчке делегације присуствовали су савјетник директора ДФЦ - а Кејлеб Мек Кери, шеф банкарског сектора ЕXИМ банке Стефан Рена, као и представници америчке амбасаде.

ДФЦ и ЕКСИМ су недавно потписали Писма о заинтересованости са Београдом и Приштином за помоћ у финансирању важних пројеката идентификованих споразумима од 4. септембра у Вашингтону.

И Ђурић се састао са представницима ДФЦ и ЕXИМ банке

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас, нешто послије 11.00 часова, са представницима Међународне развојне финансијске корпорације и ЕXИМ банке.

Том састанку присуствовао је и директор регионалне канцеларије ДФЦ у Београду Џон Јовановић.

У тиму Ђурића су његови помоћници Душан Козарев, Петар Петковић, Дамјан Јовић, Зоран Бојовић и други.

Мали са ДФЦ и ЕXИМ банке о пројектима из програма "Србија2025"

Министар финансија Синиша Мали састао се, око поднева, са представницима америчке Међународне развојне финансијске корпорације и ЕXИМ банке, којима је представио пројекте за финансирање, са посебним нагласком на програм "Србија 2025".

Том састанку присуствовао је и директор регионалне канцеларије ДФЦ у Београду Џон Јовановић.

У тиму министра Малог су државни секретар Гојко Станивуковић, помоћиници министра за финансијски систем, за макроекономска и фискална питања, затим, директор управе за јавни дуг и остали.

Састанку у Клубу посланика испред америчке делегације присуствовали су, осим Џона Јовановића, савјетник директора ДФЦ Кејлеб Мек Кери, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, шеф банкарског сектора ЕXИМ банке Стефан Рена и други представници ДФЦ и ЕXИМ банке.

Мали је раније изјавио Тањугу да су осим инфраструктурних пројеката предмет америчког интересовања микро, мала и средња предузећа, женско предузетништво, као и пољопривреда.

Он је рекао и да ће се са ДФЦ разговарати о новој гарантној шеми која би се радила са тим америчким фондом, финансирању великих пројеката из програма "Србија 2025", развојном финансирању и другим темама.

Предсједник Србије Александар Вучић раније је најавио програм за развој земље до 2025. године под називом "Србија 2025", који је вриједан укупно 14 милијарди евра.