latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:56 | Аутор: СРНА

Владика Теодосије: Срби да не продају имовину и да остану на својим огњиштима

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије упутио је апел православним вјерницима да остану на својим огњиштима на Косову и Метохији и да не продају имовину.
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница) -
Владика Теодосије (фото:: youtube/Радио Грачаница)

- Остајући на својим имањима и огњиштима, ми бивамо чувари нашег идентитета и наших светиња које су органски повезане са вјерним народом и вером православном - нагласио је владика Теодосије.

Он је упозорио да није ријеч о обичној земљи која се продаје или купује, већ земља засијана костима предака, освештана молитвама, накапана сузама трудбеника и заливена крвљу мученика.

Владика Теодосије је подсјетио да српски православни народ већ вијековима живи на просторима старе Рашке, Косова и Метохије, гдје се налазе и најдубљи коријени духовног бића Срба, оличени у бројним светињама Цркве.

Он је истакао да на Косову и Метохији вијековима светиње свијетле као светионици, указујући свима да су Срби овдје своји на своме и да не желе да отимају ништа туђе.

- Наше је само да очувамо оно што нам припада и што су нам наши преци оставили у насљеђе. Следујући светолазаревском завјету и овом приликом, као епископ рашко-призренски, очински позивам наш верни народ да остане на својим вјековним огњиштима и да не продаје имовину коју су наши преци у најтежа времена турске власти, кроз бројне ратове и страдања, са муком чували и сачували - написао је владика Теодосије.

Епископ рашко-призренски је поручио Србима да живот није лак и да се многи суочавају са тешким материјалним условима, али да су њихови преци у много тежим условима остајали вјерни својој вјери и родној груди.

- Сваки пут када неко има намјеру да прода своју имовину треба првенствено да помисли на своје рођаке и комшије који желе ту да остану. Треба да водимо рачуна да својом себичношћу њих не доведемо у још тежи положај - истакао је владика Теодосије.