latinica  ћирилица
23/09/2020 |  13:05 ⇒ 14:30 | Аутор: РТС

Црна Гора: Верификовани мандати, подршка за избор Бечића и Кривокапића

У Подгорици у току конститутивна сједница 27. сазива Скупштине Црне Горе, послије избора на којима су највише мандата освојиле три, до тада опозиционе коалиције: "За будућност Црне Горе - 27, коалиција "Мир је наша нација" - 10 мандата и коалиција "Црно на бијело" - 4 мандата, што укупно чини 41 мандат. Верификовани су мандати 81 посланика. ДФ и Абазовић - подршка за избор Бечића и Кривокапића.
Конститутивна сједница Скупштине Црне Горе (фото: Screenshot / TV Vijesti) -
Конститутивна сједница Скупштине Црне Горе (фото: Screenshot / TV Vijesti)

Интонирањем државне химне у парламенту је почела конститутивна сједница новог сазива Скупштине Црне Горе, на којој би требало да буде изабран њен предсједник. Дио посланика ДФ-а није присуствовао интонирању химне, преноси РТЦГ. 

На конститутивној сједници верификовани су мандати 81 посланика. На сједници, може, али и не мора бити изабран предсједник Скупштине Црне Горе, преносе Вијести. 

Сједницом предсједава најстарији посланик Миодраг Лекић, а помаже му најмлађи Максим Вучинић. 

Лекић је рекао да ће вријеме показати шта је донијела побједа опозиције 30. августа и навео да неће бити реваншизма. 

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио је да нова власт неће дозволити неформалним центрима моћи и Жељку Ивановићу да састављу владу.

Кнежевић је рекао да Ивановић жели да постане нова власт, да од друге фамилије постане прва. 

ДФ подржава Алексу Бечића за предсједника Скупштине

- Ми нећемо издати, ја има конструктиван приједлог, а то је да ДФ подржава Алексу Бечића за предсједника Скупштине и Здравка Кривокапића за мандатара - казао је Кнежевић.

Он је честитао грађанима, како је рекао, слободу.

- Ту слободу нико неће угрозити нити ће се жеље грађана наћи као губитници - навео је Кнежевић и додао да то посебно неће учинити посланици ДФ-а. 

Абазовић: Подршка за избор Бечића и Кривокапића

Посланик Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић навео је у Скупштини како се нада да ће овај сазив бити ефикасинији од претходног.

- Приједлози који су сада саопштени су апсолутно прихватљиви за коалицију "Црно на бијело". Ја остајем човјек од ријечи. Ако се задовоље пословничке форме можемо приступити избору предјседника Скупштине Алексе Бечића и да након тога да формализујемо кандидата за мандатара. И нека нам је сретно свима - навео је Абазовић.

Бечић: Побиједили смо да бисмо окренули нови лист 

- Ми смо побиједили да би окренули нови лист, казао је Алекса Бечић (Демократе). Он је навео да ће будућа власт бити процрногорса, прозападна, проевропска.

Бечић је казао и да је сагласан и да подржава предлоге које је саопштио Кнежевић у Скупштини. 

"Све изборне радње су спроведене у складу са законом" 

Изборне резултате у Скупштини представио је предсједник Државне изборне комисије (ДИК) Алекса Ивановић.

- Све изборне радње су спроведене у складу са законом, захваљујем свима који су у томе учествовали - поручио је Ивановић.

Констатоване су и оставке посланика Зорана Пажина (ДПС) и Стевана Катића (Демократе).  

У Скупштини су и омбудсман Синиша Бјековић, предсједница Врховног суда Весна Мединца, предсједавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в.д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић. 

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић изјавио је, уочи конститутивне сједнице парламента, да очекује од побједника парламентарних избора да покажу одговорност. 

Усаглашавање ставова побједничког коалиционог блока, о формирању нове власти, која ће, послије 30 година смијенити ДПС Мила Ђукановића, почело је одмах послије избора, 30. августа, али су јучерашњи преговори о расподјели ресора, мандатару нове владе и предсједника скупштине, показали све изазове и неопходне компромисе, који стоје пред коалиционим партнерима. 

Рок за приједлог мандатара је 30 дана од дана конституисања парламента.