latinica  ћирилица
23/09/2020 |  13:50 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

"Зашто Бакир скреће пажњу са проблема у Кантону Сарајево и СДА на Републику Српску!?"

Најновији медијски и политички напади на предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића у вези са његовим наводним учешћем у догађајима у и око Сребренице у јуну 1995. године мотивисани су, прије свега, покушајима предсједника СДА Бакира Изетбеговића да скрене пажњу бошњачких политичких чинилаца, домађе и међународне јавности са унутарстраначких подјела, као и превирања у владајућој коалицији у Кантону Сарајево, пише Срна.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Срна у тексту истиче да је недавна оставка министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоше Чампаре на функцију у Предсједништву СДА отворила јавну полемику о могућем расколу унутар странке.

Чампара је изнио низ озбиљних оптужби на рачун Изетбеговића и његове супруге Себије које сматра одговорним за непотистичка именовања и бројне процесе који нарушавају интегритет и ауторитет СДА, наводи се у тексту.

Унутарстраначки сукоби, као и најаве бошњачких грађанских опција о покретању смјене Владе Кантона Сарајево, гдје кључну улогу има СДА, не иде у прилог позицији ове странке пред предстојеће локалне изборе у БиХ. Изетбеговић ће настојати да по сваку цијену задржи Кантон Сарајево под својом контролом с обзиром на чињеницу да је кантонални буџет око милијарду КМ, истиче Срна.

Срна истиче да ће за преусмјеравање пажње јавности са проблема у СДА, Изетбеговић користити, односно злоупотребљавати разне институције с циљем дискредитације званичника Републике Српске. Да је тако како наводе наредбодавци организоване хајке на премијера Вишковића, он се никако не би могао бавити политичким радом да је осумњичен или оптужен за неки злочин.

Мотиви оваквих бруталних напада СДА од раније су познати и то је класични стереотип њиховог дјеловања - увијек ће пронаћи разлог за оптужбе усмјерене против Срба и званичника Српске. Интересантно је да се вријеме отварања ове афере поклапа са предстојећим локалним изборима а имајући у виду да СДА, према свим истраживањима, чак и оним које су они радили, губи велике градове посебно Сарајево, као и унутрашњи сукоби унутар партије довели су до појачане националне реторике и бруталне хајке на све што је српско с циљем анимирања бирача, наглашава се у тескту.

С тим циљем, пише Срна, да се закључити, Изетбеговић је преко Меморијалног центра у Сребреници плански покренуо медијску хајку на Вишковића да би хомогенизовао бирачко тијело у ФБиХ. У прилог овој тврдњи говори и чињеница да је Емир Суљагић на функцију директора овог центра именован на иницијативу СДА.

Истовремено, према документима који су у посједу Срне, предсједник СДА користи Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ за тајно прислушкивање телефонских разговора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и осталих званичника Српске. Крајњи циљ је да се Додик дискредитује пред предстојеће изборе, што укључује и проналажење званичника из његовог блиског окружења за отворене нападе, наводи Срна.

Према документу који је у посједу Срне, након Вишковића, сљедећа мета политичког Сарајева је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Извор Срне је навео да се увелико ради на прикупљању "података" о наводној умијешаности министра Лукача у ратне злочине током протеклог грађанског рата у БиХ и наводној злоупотреби службеног положаја.

Међутим, то ништа не чуди, а за очекивати је да ће, како се буде приближавао датум одржавања локалних избора, дубоко уздрмани СДА и Бакир Изетбеговић, с обзиром на то да губи тло под ногама и због губитка моћи која му клизи лагано из руку, интензивирати разне хајке и нападе на званичнике Српске и саму Републику Српску која им је стални трн у оку, закључује Срна.