latinica  ћирилица
23/09/2020 |  15:35 | Аутор: СРНА

Вишковић честитао девет деценија Народног позоришта

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је руководству и запосленима у Народном позоришту Републике Српске 90 година рада и поручио да ће Влада наставити да подржава рад ове установе која има немјерљив значај у развоју позоришне умјетности у Српској.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

- Народно позориште је мјесто које ужива посебан статус у друштвеном и културном животу Републике Српске, мјесто које живи и ствара магију, а доказ томе је овај велики јубилеј на који смо сви поносни - навео је Вишковић у честитки упућеној директору Народног позоришта Маји Додиг, редитељима, глумцима, драматурзима, сценографима, аквизитерима, сценским радницима и свим запосленим.

Он је истакао да су примјер досадашњег великог успјеха Народног позоришта и многобројне награде, које су глумци ове установе освојили на гостовањима на неким од најугледнијих регионалних позоришних сцена.

- Желим да захвалим руководству и глумцима, који су у претходним мјесецима, због новонастале ситуације изазване пандемијом вируса корона, створили услове и путем дигиталних платформи омогућили својој публици да гледају неке од најбољих представа - истакао је премијер Српске.

Он је у име Владе и у своје име честитао овај значајан јубилеј и пожелио пуно успјеха у даљем раду.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Током времена, национални театар више пута мијењао је назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Тада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.