latinica  ћирилица
23/09/2020 |  17:09 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Дервента добија статус града

Нацртом закона о граду Дервента, о којем се данас води расправа у Народној скупштини Републике Српске, дефинише се да та општина добија статус града, рекла је министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић.
Дервента - Фото: РТРС
ДервентаФото: РТРС

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, Јујићева је подсјетила да је општина Дервента 2019. године на основу одлуке Скупштине општине покренула поступак за додјелу статуса града достављањем ове одлуке Влади Републике Српске.

Она је додала да је, уз ову одлуку Скупштине општине, достављен и елаборат о оправданости захтјева за стицање статуса града, који садржи цјелине - основе за тај статус, историјске претпоставке, географски положај, природне ресурсе, демографски, друштвени и економски развој, запосленост и пословање привреде у 2018. години, регионалне интеграције и буџет.

Према њеним ријечима, Дервента је развијена општина која има друштвени, економски, фискални и управни потенцијал, способност изградње, развоја и одржавања инфраструктуре.

Она је подсјетила да је Законом о локалној самоуправи прописано да се град законом може успоставити на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одоварајућим нивоом развоја.

Јујићева је рекла да овај закон прописује испуњавање услова за добијање статуса града да има више од 50.000 становника и у посљедње три године на основу одлуке о утврђивању степена развијености јединице локалне самоуправе има статус развијене општине.