latinica  ћирилица
23/09/2020 |  18:54 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Анализирани судски поступци који оптерећују буџет општине Козарска Дубица (ВИДЕО)

Главни републички правобранилац Милимир Говедарица изјавио је данас да су анализирани одређени судски поступци из претходног периода који оптерећују функционисање општине Козарска Дубица и да се сагледава начин укључивања и других институција у провјеравање и понављање тих поступака.
Козарска Дубица - Говедарица - Рељић - Љепојевић - Фото: СРНА
Козарска Дубица - Говедарица - Рељић - ЉепојевићФото: СРНА

- Сагледавамо начин укључивања и других институција у провјеравање и понављање одређених поступака - рекао је Говедарица током радног састанка са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем и савјетником српског члана предсједништва БиХ Миланом Љепојевићем.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, а првенствено изградњи брзог пута Приједор - Козарска Дубица, Говедарица је рекао да је Влада Српске већ покренула питање израде пројектне документације, у чему активно учествује Правобранилаштво.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да су тема састанка биле судске пресуде које су буџет општине оптерећивале у претходном периоду, те експропријација и израда главног техничког пројекта за изградњу брзог пута Приједор - Козарска Дубица и стечајни поступак у предузећу "ХПК" у Козарској Дубици.

- Што се тиче судских пресуда, ради се о великим сумама новца, а те тужбе потичу из времена прије мог мандата. Ријеч је о различитим појединцима, институцијама, фирмама, чак и политичким странкама које су по различитим основама до сада из општинског буџета узеле више од 3.200.000 КМ, што је трећина општинског буџета - изјавио је Рељић новинарима.

Он је навео да том износу треба додати и пет милиона КМ обавеза по основу кредита.

- Укупно је у ове четири године више од осам милиона КМ отишло на сервисирање ове двије ставке. То страшно оптерећује наш рад и ми у ове четири године нисмо располагали са четири него са три буџета - нагласио је Рељић.

Према његовим ријечима, то се негативно рефлектовало на рад општине Козарска Дубица и свих појединаца, организација и предузећа који се финансирају из општинског буџета, укључујући и инвалиде, борце, студенте и све остале категорије.

- Управо захваљујући помоћи Владе Републике Српске и разумијевању нашег врха, ми смо успјели да сачувамо наш буџет ликвидним и успјели да одржимо своје редовне активности - рекао је Рељић.

Рељић је истакао да општина Козарска Дубица има апосолутну подршку када је ријеч о изградњи брзог пута Приједор - Козарска Дубица и ситуацији у предузећу "ХПК" и нагласио да очекује да се и о тим питањима нађу адекватна рјешења.

- Ми у општинској управи спремамо неколико мјера на основу законских рјешења која се тичу тих судских пресуда и тражићемо апсолутну заштиту интереса општине, уз сагласност подршку Правобранилаштва, да не би општински буџет долазио у позицију да упада у ове проблеме, посебно с обзиром на то да је ријеч о дуговима који датирају од 2013. до 2016. године и које су наш град готово довеле до потпуног колапса - рекао је Рељић.

Он је додао да општина Козарска Дубица неће пропасти у финансијском смислу захваљујући подршци Владе Републике Српске.

- Ми ћемо учинити све и ангажовати све наше капацитете да очувамо наш буџет стабилним, односно ликвидним - додао је Рељић.