latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:19 ⇒ 24/09/2020 | 08:06 | Аутор: РТРС

Ко ће забранити Цикотићу незаконит приступ тајним подацима? (ВИДЕО)

Настављају се и манипулације које кадрови СДА режирају у заједничким институцијама. Након што смо објавили да Тужилаштво БиХ против министра безбједности Селме Цикотића води двије истраге - за ратне злочине и за злоупотребу положаја, отворенo остаје питање ко ће двоструко осумњиченом Цикотићу забранити незаконит приступ тајним подацима?! Јер, Комисија за рјешавање жалби у поступку безбједносног провјеравања, чија је улога незаобилазна, још није ни конституисана, а већ се суочава са скандалима, управо у режији Цикотића.
Селмо Цикотић - Фото: Screenshot
Селмо ЦикотићФото: Screenshot

Ни два мјесеца у фотељи министра безбједности, а већ је Селмо Цикотић сабрао богат опус скандалозних изјава и дјела. За горући проблем – мигрантску кризу - имао је “секси” идеје. Или “фенси” како га је неуспјешно правдао страначки лидер.

Управо је мигранте “промовисао” у носиоце развоја туризма. Блокирао је већ потписани Меморандум о контакт тачки за сарадњу с ЕУРОПОЛ-ом. За службенике Министарства “измислио” је нову временску машину. Ретроактивно им је потписивао неупотребљива рјешења “враћајући” их мјесецима у прошлост, попут најновијег - садржајно датираног на мјесец јуни, а потписаног у септембру.

И у тој “свестраности” остао је неупућен – једино за властиту прошлост. Ратну, као командант оперативне групе “Запад” тзв. Армије БиХ о злочинима у властитој зони одговорности - Бугојно, и мирнодопску – као министар одбране, о преправкама уговора о купопродаји оружја хрватској фирми Скаут.

Па, иако је лично више пута био гост у правосудном комплексу, а тужиоци и истражиоци у Министарству којим је раније руководио, “неупућени” Цикотић не зна да Тужилаштво против њега води чак двије истраге у два различита одјељења.

- Ја не знам да те оптужнице или истраге постоје, и не видим никакве проблеме, ја радим свој посао у складу са законом - изјавио је Цикотић. 

Да ли је баш тако!? Је ли Цикотић са страначким емисарима “случајно” и иза кулиса, штимао подобно чланство у Комисији за рјешавање жалби у поступку безбједносног провјеравања!?

Наиме, док је још трајала провјера СИПА-е И ЦИК-а Цикотића као кандидата за министра, његова страначка колегиница Бисера Турковић, иако никако не би требало да се мијеша у безбједносни сектор, грубо се умијешала. Напрасно је из Комисије “избацила” тек изабраног члана Сањина Прашовића који је био приједлог бившег министра Фахрудина Радончића.

На Прашовићево мјесто устоличен је, Турковићевој и Цикотићу одан, други службеник истог министарства, Исмаил Сарић. То што Сарић и није имао законом прописане услове - тражени степен провјере и неопходну дозволу за приступ подацима ознаке “врло тајно” - и није био проблем. Јер у закулисне радње ускочила је Обавјештајна агенција, предвођена Османом Мехмедагићем. Сарићу су “ад хок” - извршене све безбједносне провјере и “издате” дозволе.

Процес који за остале службенике траје и до шест мјесеци, окончан је  за свега три дана. И други Бошњак – Мурис Друшкић запослен у ОБИ и Мехмедагићев близак сарадник, у Комисији, према закону, не би могао да сједи. Већ, незванично, да ужива пензионерске благодети. Но, када се удруже “најшколованији” директор и “неупућени” министар, све буде, а како другачије, него “по закону”.

- Јуче је одржана конститутивна сједница. Сви чланови имају дозволе за приступ подацима тајно и врло тајно, тако да комисија ради у потпуности са одредбама закона - нагласио је Цикотић.

Конститутивна сједница, међутим, нити је одржана, нити комисија уопште “ради”, а камоли по закону. Цикотићев план, да за предсједника буде изабран један од двојице Бошњака са незаконитим референцама, пропао је. Сједница у покушају је прекинута. До када – не зна се! А Закон о заштити тајних података јасан.

У Члану 57 Закона о заштити тајних података стоји да "ако је против лица покренут кривични поступак, руководилац органа, организације или институције у којој је провјеравано лице ангажовано на пословима приступа, коришћења, чувања и заштите тајних података дужан је да о томе обавијети лица надлежна за издавање дозволе".

Управо овај члан закона, био је основа прије коју годину да се ускрати право приступа тајним подацима бившем директору СИПА-е Горану Зупцу. И то готово исти дан када је истрага за злоупотребу положаја, покренута.

Али, министар сумњиве ратне и поратне прошлости, “заштиту” је унапријед припремио. Ако се и покрене питање забране, и ако случајно ОБА и Осмица, овај пут “пронађу” нешто сумњиво у Цикотићевој биографији, а прије два мјесеца нису упркос судским предметима, “секси - фенси” министру остаје право жалбе Комисији.

Остају и два гласа послушника, да ту жалбу без околишања, прихвате. А каже и не трепнувши, да није знао за истраге. И да је све - по закону!