latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:23 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Пале: Потписан уговор о изградњи топловода (ВИДЕО)

Потписом уговора о првој фази изградње топловода, у Палама је почела реализација великог пројекта измјештања застарјеле топлане из центра, и изградње савремене на периферију Пала. Обавезу, да у року од 90 дана од увођења у посао изграде 1.200 метара топловода, преузео је конзорцијум „Гријање-инвест Пале и бањалучка "Термо-техника". Радове, вриједне 788.000 марака, финансира општина.
Пале (фото: ekofis.ues.rs.ba) -
Пале (фото: ekofis.ues.rs.ba)

На овој парцели, уз обалу Миљацке, надомак школе "Србија", на прилазу индустријској зони градиће се нова топлана. Да би котлови застарјеле и неугледне топлане могли да се угасе, неопходно је до нове локације довести топловод.

- У првој фази градимо топловод дужине око 1.200 метара, а још толико ћемо градити у сљедећој фази. Трећа фаза је да свим становницима Пала буде омогућимо прикључак на даљински систем гријања. Електрокотлови у новим зградама постали су проблем за електромрежу - изјавио је директор “Гријањеинвеста“ Пале Љубиша Танић.

Пројекат нове топлане биће завршен током зиме. Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да ће енергент за ову топлану бити биомаса, односно дрвена сјечка, али ће, како је рекао, котлови моћи конзумирати и друге енергенте када се створе услови.

Топлана капацитета до 20 мегавата обезбиједила би прикључак много већем броју корисника и растеретила електро-мрежу за најмање 15 мегавата. Ни намјера гасификације Пала, како струка оцјењује, не коси се са улагањима у топловод и нову топлану, напротив.

- Старе зграде немају техничке могућности увођења гаса. Ригорозни су услови противпожарне заштите, а неопходња је изградња нових димњака и противпожарних врата - додао је Танић.

У трећој фази биће изграђена нова траса топловода, као и санирана комплетна секундарна мрежа стара више од 40 година која је подложна хаваријама. Капитална инвестиција уређења система даљинског гријања реализоваће се у наредне двије године.