latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:24 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

МУП успјешно реализовао послове и задатке у прошлој години

Министарство унутрашњих послова Републике Српске успјешно је реализовало послове и задатке из своје надлежности у прошлој години, што се огледа у повољном стању безбједности у области криминалитета и безбједности у саобраћају, те очувању стабилног реда и мира, рекао је ресорни министар Драган Лукач.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске Извјештај о раду МУП-а Српске за 2019. годину, Лукач је рекао да је забиљежен пад криминалитета за три одсто, уз повећање коефицијента укупне расвијетљености.

Према његовим ријечима, од укупно 7.611 евидентираних кривичних дјела 83,6 одсто чине кривична дјела општег криминалитета, којих је у односу на 2018. годину мање за 2,3 одсто.

Лукач је навео да је смањен број имовинских кривичних дјела за 2,3 одсто, посебно тежих кривичних дјела тешка крађа за 13,8 одсто и кривичних дјела разбојништво за 20,8 одсто, те је у исто вријеме повећана њихова расвијетљеност по непознатом починиоцу.

- Број кривичних дјела у вези са крађом моторних возила већи је за 23,2 одсто, али је повећана и расвијетљеност ових кривичних дјела - истакао је Лукач.

Он је рекао да је у овом периоду било пет кривичних дјела тешко убиство, од којих су четири извршила тада непозната лица, док је остало нерасвијетљено једно кривично дјело на чијем се расвјетљавању и даље ради, као и на убиствима извршеним у претходним годинама.

Лукач је рекао и да је МУП Републике Српске у оквиру 91 оперативне акције, од којих је 14 међународног карактера, ухапсио 156 лица, а тужилаштвима су поднесена 122 извјештаја против 302 особе.

Он је навео да је у области спречавања злоупотреба опојних дрога спроведено 37 оперативних акција, од којих шест међународног карактера.

- За откривена кривична дјела у вези са злоупотребама дрога, њих 296, надлежним тужилаштвима поднесена су 242 извјештаја против 324 лица - прецизирао је Лукач.

Према његовим ријечима, у оквиру оперативних акција у области високотехнолошког криминалитета откривено је 117 кривичних дјела за која су надлежним тужилаштвима поднесена 64 извјештаја против 74 лица.

- Укупна материјална штета настала извршењем 607 кривичних дјела привредног криминалитета износи 28.699.963 КМ, а извршиоци су остварили противправну имовинску корист од 35.011.856 КМ - навео је Лукач.

Он је додао да од укупног броја кривичних дјела привредног криминалитета 58,5 одсто чине кривична дјела која имају обиљежја корупције.

Лукач је рекао да је надлежним тужилаштвима поднесено 10 извјештаја и допуне извјештаја о почињеним кривичним дјелима ратни злочин против 25 идентификованих лица, за која постоје основи сумње да су починила укупно 17 кривичних дјела над најмање 60 идентификованих жртава.

Он је навео да су праћењем безбједносно интересантних појава и догађаја и прикупљања оперативних сазнања у вези са лицима, групама и организацијама чије је дјеловање повезано или се може довести у везу са вјерски или етнички мотивисаним тероризмом сачињене 34 оперативно–криминалистичке анализе и извршено 18 оперативних провјера за лица и возила.

Лукач је рекао да је број случајева нарушавања јавног реда и мира мањи за 1,7 одсто односу на 2018. годину.

- У 2019. години припадници Министарства су на подручју Републике Српске пронашли 4.903 мигранта, који су предати у надлежност Граничне полиције БиХ - истакао је Лукач.

Он је навео да је број саобраћајних незгода од 10.220 мањи за 1,4 одсто у односу на 2018. годину.

Према његовим ријечима, и број укупно погинулих 118 лица мањи је за 12 особа или 9,2 одсто, као и теже повријеђена 592 лица за 4,4 одсто, те лакше повријеђене 2.494 особе за 10,5 одсто.

Лукач је истакао да је у прошлој години отворен Центар за обуку у Залужанима намијењен стручном оспособљавању и усавршавању полицијских службеника за успјешно обављање постојећих послова, одговорнијих и сложенијих задатака.