latinica  ћирилица
23/09/2020 |  21:03 ⇒ 21:11 | Аутор: sputniknews.com

Митрополит Амфилохије: Нова власт да помогне исцјељење народа и земље

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је данас литургију у манастиру Острог, након чега је поручио да се нада да ће се нова власт организовати тако да помогне да се исцјеле народ и земља не само од опаког вируса који је завладао свијетом, већ од још опакијег вируса братоубиства и богоубиства, који је тровао и трује Црну Гору.
Амфилохије - Фото: AFP
АмфилохијеФото: AFP

Споменуо је и насљеднике Светог Василија Острошкога, међу којима митрополита Данила Дајковића, који је пострадао у своје вријеме.

- Митрополит Данило Дајковић у најтежим временима био је митрополит црногорско-приморски који је вјерно наставио дјело својих претходника - рекао је владика, подсјетивши на његову реченицу да је огањ вјере у Црној Гори покривен пепелом, да он чува тај пепео и да ће поново доћи вријеме да се он распламса, пренијела је Митрополија црногорско-приморска.

Владика је констатовао да се народ се ослободио од страха и устао да брани светиње од безбожника који су својим безакоњем, названим Законом о слободи вјероисповијести, запријетили да ће да отму и себи и својој власти присвоје Божије храмове.

- Наравно, светиње припадају Црној Гори, али не припадају безбожницима него Цркви Христовој која на овим просторима постоји од апостолских времена - поручио је митрополит.

Подсјетивши да су светиње биле угрожене од насљедника оних који су били затровани духом богомржње и братомржње и који су на братомржњи градили своју власт од 1941-1945. године, митрополит је заблагодарио Господу што се молитвама и на жртви светих исповједника обновила вјера у народу Црне Горе.

- Народ је бранио светиње у своме срцу, жртвујући се за њих и хвала Богу да је та одбрана успјела. Надамо се да ће нове власти у Црној Гори у духу тог жртвовања, братске љубави, нову власт организовати тако да ће бити благословена и јединствена, да ће помоћи да се исцјели овај народ и земља од не само овога опакога пролазног вируса, који је завладао свијетом, већ од још опакијег вируса братоубиства и богоубиства, који је тровао и до данас трује Црну Гору - истакао је митрополит.

Нагласио је да никада у историји није било да безбожници, безбожна власт ствара своју цркву, негирајући једну Цркву која овдје постоји од апостолских времена па све до времена Светога Саве од којега ова митрополија у оваквој форми и облику постоји већ 800 година.

Према његовим ријечима, вјерни су кроз вијекове градили и обнављали светиње.

- Ми сви да добијемо благослов свих који су кроз вијекове градили светиње и кроз њих и Духа Светога постали свети Божији људи и нама оставили у завештање да ходимо путем светости, јер је и Господ рекао Будите свети, као што је свет Отац ваш на небесима. Бити светим то је призвање свакога људскога бића. Најсавршеније што је Бог подарио људима је светост и најсавршенији људи на земљи су Божији људи - закључио је архиепископ цетињски.