latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:01 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Кесић: Додикова посјета Загребу међу најзначајнијим дешавањима

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић изјавио је да су се многи, од Сарајева до Приштине, уплашили промјене односа између Србије и САД, те оцијенио да посјета Загребу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика спада међу најзначајнија дешавања посљедњих седмица.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је рекао да је Додикова посјета Загребу много значајна, чак и најзначајније дешавање у посљедњих пар недјеља послије посјете америчке делегације Београду.

Он је истакао да је Додикова посјета важна јер најављује да се ставља са стране прошлост врло горких искустава из рата и емоција које су и данас активне из српске перцепције због страдања Срба, поготово у Хрватској, а, из хрватске, Хрвата у Хрватској и БиХ, као што се дешава и у односима Израела и арапских земаља.

- Један значајан корак је направљен да би се не само нормализовали односи, него и да се мијењају стратешка партнерства у контексту регионалне политике. И због тога имам неки оптимизам да ће ова економска иницијатива која долази из Вашингтона, можда у право вријеме када и политичка савезништва на простору Балкана, поново дефинисати овај регион на много стабилнији начин - рекао је Кесић за телевизију "Пинк".

Што се тиче промјене односа Београда и Вашингтона, Кесић је навео да су се многи у региону уплашили да ће овај моментум који се ствара у односима Србије и САД на неки начин да штети њиховим националним интересима.

- Нажалост, тумачење које имају почиње од тога да сваки успјех Београда они сматрају као неуспјех њихове спољне политике и њихових политика. У том тумачењу онда нема ни простора да то буде виђено као неки заједнички успјех и да је то прилика и за БиХ и за Приштину и Сјеверну Македонију, Црну Гору и тако даље - додао је Кесић.

Он сматра да би било добро да сусједи Србије воде исту политику немијешања у унутрашња питања других држава као што води Београд.

- Али, нажалост, већина сусједа се већ дубоко увукла у мијешање што се тиче територијалног интегритета и суверенитета Србије, јер су признавали такозвано независно Косово - додао је Кесић.

Он је подсјетио на нападе на овлаштења која Република Српска има по Дејтонском мировном споразуму, те истакао да међународна заједница није очувала Дејтонски споразум, чије су ревизије вршене насилно посредством високог представника и Савјета за спровођење мира /ПИК/, као и кроз бонска овлаштења која никада нису правно усклађена са Дејтоном.

Кесић је рекао да су се тако, малтене нелегално, насилно и мимо легитимних политичких и демократских институција у БиХ, наметала рјешења која су водила ка централизацији БиХ.

Професор на Америчком универзитету у Уједињеним Арапским Емиратима и стручњак за безбједност Душко Томић оцијенио је да званични Загреб и дјелимично у Сарајеву покушавају да остваре неке своје локалне поене, плашећи се јачања капацитета Србије.

- Нама није жеља да водимо ратове у региону, него да изграђујемо путеве мира према нашим сусејдима. Сви који желе да буду партнери Србије морају са схвате да ћемо ми постављати економске параметре као параметре одлучивања - рекао је Томић и додао да Србија жели слободан проток људи, робе, капитала, као и излаз на море.

Коментаришући изјаве из Приштине да ће Србија изласком на море створити нову Југославију, он је рекао да "Србија, даће Бог, никад више неће стварати Југославију", нити има такве претензије какве јој се намећу, него ће јачати капацитете своје државе.

- Албанци су увијек најбоље сарађивали са Србима и они знају да ће са Србима увек тако сарађивати. Док год ратни профитери /у Приштини/ буду наметали њихове интересе, вршиће се манипулација и опструкција свега договореног - навео је Томић.

Он је оцијенио да су изјаве о томе да је Вашингтонски споразум остварење великосрпске хегемоније - бесмислице, спиновања и глупости.

- Ми у званичној политици не треба да се бавимо разноразним спиновањима, били обавештајног или необавештајног карактера. Једноставно, ми градимо наш пут Србије, у којој ће се водити рачуна и о Србима у Републици Српској, и у Црној Гори, и свуда, без мијешања у територијални интегритет тих држава - нагласио је Томић.