latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:11 ⇒ 11:16 | Аутор: Глас Српске

Изложба "Љути људи" Срђана Косића у Банском двору

Боја је за мене путовање које се у ликовној умјетности своди на заустављен тренутак осјећања. Линија објашњава садржај. Гледаш шта је нацртано, а нацртани су портрети мени драгих људи кад су љути, рекао је Гласу Српске академски сликар Срђан Косић о изложби "Љути људи" која је синоћ отворена у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.
Изложба - Фото: Глас Српске
ИзложбаФото: Глас Српске

- Циклус је започео прије двије године кад сам боравио у Манили на Филипинима, гдје сам упознао људе који имају разлога да буду љути. Био сам привилегован да из прве руке разумијем свакодневицу тамошњих људи. Њихове судбине изазвале су у мени велику дозу љутње коју сам, не желећи то, понио са собом кући - објаснио је Косић.

Истакао је да је сликајући портрете пријатеља са Филипина желио да наслика љуте изразе лица, са жељом да на тај начин говори о њиховом емотивном стању.

- Док сам цртао, схватио сам како и у мени кува љутња. Она није била оријентисана према некоме или нечему, него је то био чисти осјећај љутње. Онда сам нацртао свој љути портрет, јер сам хтио да садржајем пренесем своју емоцију љутње и мислим да сам успио - казао је Косић.

Срђан Косић је завршио Академију ликовних умјетности у Бањалуци, а излагао је у БиХ, Србији и Швајцарској. Учествовао је на више колективних изложби у земљи и иностранству.

Косић је истакао да би желио да сваки човјек који погледа изложбу не понесе осјећање љутње.

- Није ми циљ да наљутим публику. Циљ ми је да погледом на радове гледаоци завире унутар себе и погледају да ли имају разлог да размишљају о емоцији љутње. Није предивна енергија коју шаље слика љутог човјека. Порука је: "Не тражите сличност са људима који су цртани, него са вама самима" - закључио је Косић.