latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Не знам зашто се прича о ванредном стању

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса доктор Предраг Кон рекао је данас да о ванредном стању није било расправе од маја, када је оно укинуто.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

- Не знам како је дошло до тога да се прича о ванредном стању. Помињао сам то у смислу објашњења да је немогуће спроводити надзор, да се пишу само рјешења и да треба већа контрола, али да је то могуће само у ванредном стању и да је то непримјерено у овој ситуацији - нагласио је Кон у јутарњем програму телевизије Пинк.

Када је ријеч о пооштравању постојећих мјера он је истакао да то зависи искључиво од епидемиолошке ситуације и да их је непримјерено "пооштравати у релативно прихватљивој ситуацији".

Он се осврнуо и на епидемиолошку ситуацију у региону и "надзорном систему" који се односи на све туристе који се враћају.

- Око нас гори, а вирус не познаје границе, ту нема дилеме. Надзорни систем је уведен, од њега очекујемо доста и показује прве резултате. На 700 оних који прођу границу један јесте сумњив и треба да се тестира. Тако онда имамо врло добар филтер за откривање тих случајева и да их одмах изолујемо и лијечимо. То је добро и за њих, да би што прије били под надзором, а и за остале да се не би ширио вирус – рекао је Кон.

Крећу пријаве и по средњим школама

- Други велики ризик функционише у смислу спречавања преноса, то су мјере у школама. Прорадило је и у средњим школама, крећу пријаве. То су појединачне пријаве што је јако важно. Није проблем 10, 15 заражених у кратком времену, али тада је касно – појаснио је он.

Од петка је под надзором 23.000 држављана Србије, њих 36 се сматра сумњивим, а како објашњава Кон, то није мала бројка.

- Ако 36 сматрамо да је мало онда не размишљамо епидемиолошки, то су огромне бројке. Ако је 1 на 1.000 заражен онда сматрамо то ванредном епидемиолошком ситуацијом, а у овој ситуацији имамо 1 на 700, далеко од тога да је то мало – истакао је он.

Кон је рекао да без обзира на то што се неће избјећи улазак и повећање вируса, то може да се успори.