latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:43 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Пандемија вируса корона подиже кредитне каматне стопе?

Да ли ће доћи до повећања каматних стопа?

Банкари то најављују правдајући да ће након стабилизације ове кризе изазване пандемијом доћи до потражње за кредитима, посебно у привреди.

Економски стручњаци такође сматрају да ће камате бити веће, дијелом и због смањене добити банкарског сектора и пада кредитног рејтинга БиХ.

Тврде да се повећање већ наслућује ако је судити по трезорским записима и обвезницама. Раније је, кажу, проценат камата на ове хартије од вриједности био доста мањи.

- Трезорски записи су били у јануару са каматном стопом 0 одсто, а претпосљедња емисија са 1,5 одсто. Обвезнице са 4 - 4,5 одсто а раније са два - појашњава економиста Срђан Шупут.

Бошко Мекињић из Удружења банака БиХ наводи да ће то бити неки благи пораст.

Поједини економисти тврде да ову вијест о могућем повећању камата на кредите треба узети с резервом. Све зависи од ситуације са пандемијом и економском сликом убудуће.

- У прилог овом повећању може доћи до повећања каматне стопе, ако дође до повећања тражње, али пошто банке имају доста новца питање је да ли може да дође до повећања - истиче Саша Грабовцац из Удружења економиста SWOT.

Ако и дође до раста каматних стопа, банкари се не упуштају у лицитирање колико би то повећање тачно било. Све ће, кажу, зависити, првенствено, од економских закона.

Зависи од момената понуде и потражње. Сигурно да имамо тражњу која ће бити израженија након ове ситуације - каже Мекињић, а Грабовац додаје да ће неизвјесност изазвана овом пандемијом сигурно умањити кредитни рејтинг.

Тиме ће поскупјети и новац који филијале банака повлаче из матичних земаља у БиХ.

Економисти тврде да банке неће пропустити прилику да своје губитке покрију подизањем камата.

- Тиме ће банке покушати одређене ризике и негативне ефекте ове кризе да сваљују на клијенте - наводи Шупут.

Банке кажу ако буду расле камате на кредите, доћи ће и до повећања камата на штедњу.

С обзиром на то да је штедња у овој години незнатно пала, економисти сматрају да ни ове тзв. пасивне каматне стопе неће биљежити примејетно повећање.