latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:49 | Аутор: СРНА

Шукало: Вакцинисање најбоља заштита од вируса

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Младен Шукало је, поводом доласка хладнијих дана и могућности подударања сезонског грипа и вируса корона, рекао да се сматра да је најбоља заштита, мада не стоодстотна, управо вакцинисање против болести као што је грип.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

- То је препорука, посебно за осјетљиве категорије становништва као што су особе са другим обољењима, особе умањеног имунитета, старија лица и здравствени радници - изјавио је Шукало Срни.

Он је навео да се особама које се вакцинишу против сезонског грипа у овом тренутку не може рећи колико су заштићене и од инфекције вирусом корона.

- Нико није поштеђен да се инфицира било којим од респираторних вируса, па је могуће да се код исте особе јаве респираторне инфекције са више различитих вируса и у неком краћем периоду - упозорио је Шукало.

Он је поновио да се доласком хладнијег периода, а посебно боравком више особа у истој просторији, додатно повећава ризик за појаву свих акутних респираторних инфекција које се преносе капљичним путем - кијањем, кашљем, удисањем, као што су и прехлада, грип и вирус корона.

Шукало је препоручио грађанима да што више јачају имунитет адекватном исхраном и одмором, те да избјегавају контакте са више особа кад год је то могуће.

Он каже да је неопходно и правилно ношење заштитних маски, те спровођење других превентивних мјера, као што су прање руку, физичка дистанца, провјетравање просторија и слично.

- Уколико, ипак, дође до неких симптома акутне респираторне инфекције - кијања, кашља, повишене температуре, грлобоље и слично, препорука је да се почне са такозваном симптоматском терапијом /средствима против температуре, болова и кашља/, уз доста течности и мировање - рекао је Шукало.

Он је додао да је у том случају потребно контактирати породичног љекара како би се заједнички одлучило да ли је неопходан преглед или се може сачекати јер већина акутних респираторних вирусних инфекција може проћи и спонтано уз само симптоматску терапију.

Шукало је напоменуо да су симптоми сезонског грипа и инфекције вирусом корона слични, мада постоје извјесне специфичности.

- Симптоми вируса корона су слични симптомима грипа, прехладе, па и алергије, али су неријетко присутни и они који нису само везани за дисајне путеве, као што је то код грипа и алергије. Сличност симптома су свакако повишена температура и општа слабост, те кашаљ, кратак дах, недостатак ваздуха, као и главобоља и болови у мишићима. Код алергија, па и прехлада, већина тих симптома изостаје и обично су без повишене температуре уз кијање, секрецију из носа, сузење очију, а код алергија и могуће тешкоће са дисањем - појаснио је Шукало.

Он је навео да је грип акутна болест са кратком инкубацијом, па се код већине људи симптоми повлаче након два-три дана, а најдуже након седам дана.

- Код инфекције вирусом корона инкубација је од два до 14 дана. Клиничка слика траје дуже, може бити блага, али са могућим другим симптомима као што су губитак чула мириса и укуса, стомачне тегобе, посебно пролив. Тежа клиничка слика је са развојем упале плућа, тешког акутног респираторног синдрома, отказивања органа и смртног исхода. И то вјероватније код особа са умањеним имунитетом, другим обољењима, те код старијих особа, мада, као што нам пракса и искуство показују, ни ту нема правила - каже Шукало.

Он је истакао да нема посебног лијека за вирусне инфекције, као што је грип, па тако и инфекција вирусом корона, али се препоручује мировање, уношење много течности и такозвана симптоматска терапија.

- Што се тиче лијечења инфекције вирусом корона, усклађени су посебни протоколи који се спроводе у болничким условима у складу са препорукама Свјетске здравствене организације, мада нема специфичног лијека за ковид 19 - истакао је Шукало и закључио да је најбољи лијек превенција, а најбоља превенција - вакцина.