latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:50 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Бањалука: Пет милиона евра за пројекат "Вода 2" (ФОТО/ВИДЕО)

Градњом водовода у Борковићима, за заселак Бркићи, данас је почела реализација великог инфраструктурног пројекта "Вода 2", у оквиру којег ће бити саграђено 50 километара нове водоводне мреже, те више десетина километара нове канализације.
Градња водовода у Борковићима -
Градња водовода у Борковићима

Градоначелник Игор Радојичић казао је да су три године трајале припреме, пројектовање, завршетак фабрике воде "Црно врело", градња примарних цјевовода, обезбјеђење средстава код Европске банке за обнову и развој, те избор извођача радова – да би данас на терену почела "Вода 2", пројекат вриједан преко пет милиона евра.

Слиједи пуно посла и биће потребне најамање двије године да реализујемо све оно што је планирано "Водом 2". Дакле, након свих магистралних или примарних цјевовода сада улазимо у рјешавање локалне мреже. Конкретно за мјештане Бркића, који уопште немају ријешено питање водоснабдијевања, ово значи воду до њихових кућа – нагласио је Радојичић, који је данас посјетио Бркиће.


У овом засеоку радиће се мрежа у дужини од око 1.350 метара, за шта ће бити утрошено око 70.000 КМ.

Након тога, како је навео Радојичић, слиједе радови на краковима према Гаковићима и Кременовићима, те наставак великих радова у Јагарама, гдје је већ окончана прва фаза која је подразумијевала градњу два резервоара и дио потисних цјевовода.

Дакле, у Јагарама је преостало развођење секундарне водоводне мреже и завршетак проблема водоснабдијевања висинске зоне Карановац-Јагаре. Уз то, почињемо више пројеката изградње канализационе мреже – закључио је Радојичић.
Мјештанин Радовоје Бркић изразио је задовољство што ће, како је рекао, њихов велики проблем коначно бити ријешен.

– Тешко је без воде, посебно домаћинима који имају стоку. За њих, али и све нас, ово рјешење проблема снабдијевања водом значи много – казао је Бркић.

Одборник у Скупштини града Драгомир Батар казао је да вода значи живот, те да се ниједна производња ни посао не може замислити без воде.

Уз данашње радове у Бркићима, недавно су започети и велики радови за широко подручје Бронзаног мајдана гдје ће у наредне двије-три године сва села до Верића добити воду. То је свакако мотив и подстицај да се остане на селу – казао је Батар.