latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:17 | Аутор: СРНА

Утврђен Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, којим су уређени услови и начин стицања тих статуса, њихова права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава, те друга питања која су значајна за ову категорију.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

- Лица која на основу општих и посебних услова стекну статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури постаје обвезник доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, осигурање од незапослености и дјечје заштите - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се додаје да лице које има утврђен статус самосталног умјетника или самосталног стручњака у култури под одређеним условима остварује право на рефундацију средстава уплаћених на име доприноса из буџета Републике Српске.

Министарство просвјете и културе ће водити регистре самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури, а министар ће донијети правилнике о вођењу регистра.

Влада Српске је донијела и Уредбу о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области превоза лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Уредбом се уређују услови и исправе за доказивање њихове испуњености и друга питања од значаја за поступак додјеле средстава привредним субјектима који се баве јавним превозом лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

- Циљ доношења ове уредбе је пружање подршке у периоду од септембра до децембра 2020. године за одржавање ликвидности привредних субјеката који имају финансијски губитак због посљедица пандемије вируса корона - појашњава се у саопштењу.

Влада је дала сагласност на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период 1. јула до 30. септембра ове године у износу од 125.000 КМ.

Одобрена средства биће дозначена Јавној установи Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" на име финансирања пројекта под називом "Подизање квалитета пружања стручних услуга у институцијама за дјецу без родитељског старања".