latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:32 ⇒ 12:32 | Аутор: sputniknews.com

Русија добила захтјеве за преко милијарду доза вакцине

Русија је добила захтјеве за 1,2 милијарде доза вакцине против вируса корона, изјавио је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.
Дозе за вакцину "Спутник V" (фото: РФПИ и Центр имени Гамалеи) -
Дозе за вакцину "Спутник V" (фото: РФПИ и Центр имени Гамалеи)

- Са становишта међународног интереса, примили смо захтјеве за преко милијарду и 200 милиона доза вакцине - рекао је он.

Дмитријев је нагласио да Руски фонд очекује да ће производња руске вакцине против вируса корона достићи ниво од 10 милиона доза мјесечно до краја децембра.

- Очекујемо буквално у новембру - децембру пуштање вакцине која се мјери милионима. Надамо се да ћемо до краја децембра добити могућност да производимо око 10 милиона доза вакцина мјесечно, што ће омогућити да се сви који желе у Русији вакцинишу у распону од шест до девет мејсеци - рекао је он.

Према његовим ријечима, "Русија ће бити прва земља на свијету која ће фактички обезбиједити успјешну вакцинацију против вируса корона читавог становништва".

Подсјетимо, Русија је у августу регистровала прву у свијету вакцину против вируса корона "Спутњик пет", коју је развио центар "Гамалеј" заједно са руским фондом за директне инвестиције.

Тренутно је у току финална фаза тестирања вакцине у којој учествује велики број добровољаца.

Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је у сриједу да ће друга руска вакцина против вируса корона бити регистрована у најскорије вријеме.