latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:52 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Мјере Владе у пандемији вируса корона повећале наплату доприноса

Доприноси по основу пензијског и инвалидског осигурања у осам мјесеци ове године повећани су за три одсто захваљујући намјенским и циљаним субвенцијама Владе Републике Српске, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

- Захваљујући сету економских мјера Владе Републике Српске, са предсједником Радованом Вишковићем на челу, које су имале за циљ помоћ и ублажавање негативних посљедица изазваних пандемијом вируса корона, обезбијеђена је редовна наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у складу са раније усвојеним плановима - наводи се у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да је Влада самосталним предузетницима и привредницима, којима је у периоду ванредног стања био забрањен рад или ограничена привредна дјелатност, уплатом доприноса или уплатом најниже плате и доприноса значајно олакшала незавидну финансијску ситуацију у којој су се нашле ове категорије привредних субјеката.

- Оваквим мјерама Влада је сачувала значајан број радних мјеста и помогла привредним субјектима да по ублажавању превентивних мјера са што мање посљедица наставе своју привредну активност која им обезбеђују несметано извршење обавеза, како према пословним партнерима и запосленима, тако и према држави у складу са законском регулативом - оцјењује се у саопштењу.

Из Фонда ПИО наводе да су ове мјере Владе стабилизовале, па чак и повећале наплату доприноса, а у протеклих неколико мјесеци уплату доприноса редовно су измирили чак и они који су у ранијем периоду нередовно измиривали своје обавезе.

За осам мјесеци наплаћено је 597,92 милиона КМ, што је за 17,3 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

Просјечан приход по основу доприноса на мјесечном нивоу износио је 74,74 милиона КМ, што је за 1,67 милиона КМ мјесечно више него у прошлој години.

- Добра наплата доприноса и у условима пандемије вируса корона и глобалне економске кризе као њене посљедице омогућили су потпуно уредну исплату пензија свим корисницима права Фонда ПИО Републике Српске - закључује се у саопштењу.